Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.08.2017.
18:18
Vesti A

Australija glasa o istopolnim brakovima, SPC poručuje: Božji zakoni iznad ljudskih

Uporedo sa pripremom opšteg skorašnjeg plebiscita u kojem će se Australijanci izjašnjavati da li ili ne odobravaju zakonsko ozvaničenje brakova osoba istog pola, oglasila se i ovdašnja mitropolija Srpske pravoslavne crkve sa izričitom porukom da "neće podržavati ništa drugo osim onoga što je ustanovio sam Gospod Bog".

pixabay.com
Iz SPC u Australiji poručili da neće podržavati ništa drugo, osim onoga što je ustanovio sam Bog

U jednom od do sada najozbiljnijih saopštenja, Mitropolija na svom vebsajtu (soc.org.au) ističe, uz ostalo, da "skorašnji pokret za izmenu smisla, shvatanja i definicije braka nije nastao spontano u narodu, još manje u akademskim i religijskim krugovima, već se globalno nameće odozgo, političkim kanalima i sredstvima".

Vrh Srpske crkve za Australiju i Novi Zeland napominje i činjenicu da se glasanje naroda organizuje uprkos činjenici da ogromna većina stanovnika potiče, živi i praktikuje tradicionalni prirodni brak. Takođe i da "ovo pitanje ne dolazi od naroda već relativno malih, ali politički uticajnih krugova".

"Mi smo dužni kao hrišćani da - u svetlu božanskog otkrovenja - damo odgovor kada nas pitaju za naše verovanje", kaže se u saopštenju i navode biblijski citati koji pod svetom tajnom braka podrazumevaju vezu muškarca i žene (od 1. knjige Mojsijeve 2, 18-25, poslanice Jovanove 2,11 do prve poslanice Petrove 3, 15).

Na osnovu Svetog pisma, podseća se na notornu činjenicu da "od postanja sveta brak jeste i biće samo savez muškarca i žene".

U vezi s tim, Srpska crkva upozorava da "neće priznavati i blagosiljati ništa drugo umesto onoga što je ustanovio sam Gospod Bog". Uz ostalo, podseća se i da će se praksa gej-brakova "mnogostruko odraziti na naše porodice, a posebno na našu decu i buduće generacije".

"Ono što se predlaže je legalizacija greha. Svaki greh ne mora biti istovremeno i prestup protiv ljudskih i državnih zakona; ali je mnogo opasnije kršiti Božje zakone nego ljudske. Izbor između dobra i zla može praviti samo u slobodi koju nam je, kao ljudima, Bog i Tvorac naš darovao, i on ne može biti stvar politike, trgovine, pregovora ili dogovora", poručuje se nedvosmisleno iz Srpske crkve.

Rokovi plebiscita

Prošli četvrtak bio je poslednji dan za prijave u biračke spiskove onih koji su tek stekli pravo glasa.
- Utorak, 12. septembar, počinje slanje obrazaca za glasanje.
- Sreda, 11. oktobra, rok za traženje zamene oštećenih ili izgubljenih obrazaca.
- Petak, 27. oktobar, poželjan rok za vraćanje glasačkih listića.
- Utorak, 7. novembar, krajnji rok za vraćanje listića.
- Sreda, 15. novembar, objavljivanje rezultata ankete.
NAPOMENA: Glasa se poštom sa "da" ili "ne". Glasanje nije obavezno, ali i zagovornici i protivnici ideje o ozvaničenju brakova istog pola smatraju da je važno da se javnost izjasni.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online