Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.08.2017.
20:00
Vesti A

U Australiji svi okupirani novim računima za struju: Skriveni troškovi prazne novčanike

Australija se zabavlja raspravama (i brigama) zbog poskupljenja struje koje dominiraju u javnosti. Međutim, domaćinstva su suočena s porastom drugih troškova na koje niko za sada ne obraća pažnju - ili barem dok ne dobije račun. Postoji, naime, niz skrivenih poskupljenja koja su čak veća nego što je slučaj sa strujom.

pixabay.com
Udar na kućni budžet: Poskupele i namirnice

Kako pokazuje analiza novih podataka Biroa za statistiku koju su napravili mediji Njuz korp, više redovnih troškova po domaćinstvima poraslo je za poslednjih pet godina više nego dvostruko u odnosu na inflaciju. Mnoge od njih teško je izbeći - kao što su medicinski računi, opštinske dažbine i cene obrazovanja. A sve se to ozbiljno odražava na finansije u domaćinstvima u vremenu kad plate sporije rastu.

Prema statistici, cene struje porasle su za pet godina do ovog juna za 25 odsto. Istovremeno, inflacija nije bila veća od 10 odsto.

Ali, pogledajte dalje: cena brige o deci veća je za 44 odsto, medicinski i bolnički troškovi porasli su za 39 odsto, opštinske dažbine za 32 odsto, plin je skuplji 31 odsto, a đačke dažbine u srednjim školama za dva odsto.

Ekonomista Daril Gobet kaže da najveće poskupljenje dolazi od usluga, a ne od tradicionalne robe kao što su odeća, elektronika i automobili, čija cena globalno opada. Po njegovim rečima, struja i plin su uvek na umu potrošača zbog političkih nesuglasica oko toga i pritisaka za primenu obnovljive energije.

- Ali posmatrajte opštinske dažbine na nekretnine, kao i obrazovanje ili zdravstvenu zaštitu, oni se često ne uzimaju za poređenje. Mnogo toga ne može da se zaobiđe. Ne možete da izbegnete stvari kao što su opštinske takse. Ljudi možda plaćaju i više za opštinske dažbine nego što plaćaju za struju i plin, i o tome treba više da se razmišlja.

Put do uštede

Cene drugih usluga za domaćinstva teško je izbeći. Međutim, uštede mogu da se nađu svuda.
Najbolje je da počnete od poslednjeg izvoda iz banke - pregledajte spisak troškova koji vam se odbijaju direktno sa računa ili kreditne kartica - možda ste i zaboravili šta sve plaćate, a nešto od toga možda i ne morate.
Smanjenje duga za troškove može da vam donese velike uštede. Nemojte da zaboravite da nema svrhe ako držite gotovinu na bankovnom računu, a i dalje imate dug na kreditnoj kartici od, recimo, 10.000 dolara. Račun je jednostavan - kamata na takav dug je 20 odsto ili 2.000 dolara godišnje. Takođe, nije loše da stavite na papir listu finansijskih prioriteta. Ne bojte se da potrošite pare na nešto što vam koristi ili vam se zaista sviđa. Ali, ako trošite gotovinu na nevažne stvari, prestanite.
Ako ste istrošili sve mogućnosti štednje, potražite načine da povećate prihod - probajte da nađete povremeni posao, ili mali biznis vođen od kuće, trgovinu korišćenim predmetima i slično.

Stručnjak za planiranje raspodele kućnih budžeta Dejvid Renkin ističe da cene benzina, hrane ili kamata na stambene kredite obično izazivaju pažnju već pri samom pomenu, a dotle su poskupljenja cena usluga sakrivena.

- I pošto su oni manje uočljivi, imaju sklonost da "lete ispod dometa radara" javnosti.

Statistički podaci pokazuju da su cene hrane i pića za pet godina rasle u proseku manje od sedam odsto, a najveći skok bio je kod govedine (do 24 odsto) i povrća (do 20 odsto). Rekreacija i sportske usluge skuplji su za 21, a veterinarske usluge za 19 odsto.

Stručnjaci daju nekoliko saveta kako da se lakše izlazi na kraj s poskupljenjima. Najpre, oni naglašavaju da je više usluga za domaćinstva zasnovano na trošenju struje, plina i vode.

Potražite onlajn, savetuju oni, kako da primenite praktične mere smanjenja te potrošnje. Takođe, na internetu ćete naći i sajtove na kojima se porede cene različitih distributera, pa to može da vam bude vodič pri njihovom izboru.

Dalje, najveće uštede mogu se napraviti manjim izdacima za stambene kredite i osiguranje. Banke i osiguravajuće firme često novim potrošačima daju jeftinije ponude, pa probajte da dobijete bolju varijantu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online