Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.08.2017.
19:58
b92.net, Vestionline A

Kim sprema "hvasong-13", može do Vašingtona i Njujorka?

Severna Koreja je fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balističkim projektilima.

youtube.com/Zahav
Opasan neprijatelj iz Severne Koreje: Raketa "hvasong-13"

Te rakete su navodno moćnije nego one koje je već testirala, ističu stručnjaci za oružje.

Ako bude razvijen, takav bi projektil možda mogao da dosegne bilo koje mesto na američkom kontinentu, uključujući Vašington i Njujork, tvrde stručnjaci.

Severnokorejski državni medij objavio je fotografije lidera Kim Džong Una kako stoji pored dijagrama rakete nazvane "hvasong-13". 

Stručnjaci za projektile, koji pažljivo proučavaju takve fotografije u potrazi za dokazima o severnokorejskim programima oružja, naglašavaju kako ne postoje naznake da je raketa u potpunosti razvijena. U svakom slučaju, ona nije testirana u letu pa je nemoguće izračunati njen potencijalni doseg, smatraju.

 Uprkos tome, raketa bi bila moćnija od "hvasong-14" koja je dvaput testirana u julu. 

Južna Koreja i američki zvaničnici smatraju kako je raketa "hvasong-14" imala doseg od oko 10.000 kilometara, čime je mogla pogoditi većinu delova Sjedinjenih Država, ali ne i istočnu obalu. 

- Moramo pristupiti "hvasongu-13" kao ICBM-u s dosegom od 12.000 kilometara koji može pogoditi bilo koju tačku u Sjedinjenim Državama - ističe Kim Dong Jup, vojni stručnjak na Institutu za Daleki istok univerziteta Kjungam u Seulu. 

Bilo koji doseg veći od 11.000 kilometara ugrožava Vašington i Njujork s bilo koje tačke u Severnoj Koreji. 

- Najverovatnije su namerno pokazali da rade na trostepenoj konstrukciji s većom snagom i dosegom. Testirali su "hvasong-14" koji je imao procenjeni doseg od 9.000-10.000 kilometara. Ova može ići dalje, to je poruka - smatra penzionisani brigadni general Mun Sung Muk, stručnjak za kontrolu naoružanja, koji je predstavljao Južnu Koreju u pregovorima s Pjongjangom. 

Stručnjaci smatraju da su namere Pjongjanga oko objave planova za nove projektile jasne. 

Fotografije je propratio izveštaj o tome kako Kim daje instrukcije za proizvodnju dodatnih raketnih strojeva i bojnih glava tokom posete Akademiji odbrambenih nauka, agenciji koju je pokrenuo za razvoj balističkih projektila. 

Fotografije su objavljene u vreme opadanja napetosti između Severne Koreje i SAD koje su nastale nakon što je ta izolovana država testirala "hvasong-14" i kasnije zapretila da će lansirati projektile na američko ostrvo Guam. 

Mun smatra kako je cilj ove severnokorejske objave poslati poruku da Pjongjang neće da poklekne pred pritiskom međunarodne zajednice da odustane od programa oružja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online