Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.08.2017.
00:44
N. Jokić - Vesti A

Francuska vlada silom brani Zakon o radu: Za suzavac 22 miliona evra

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova sprema se da silom i o trošku poreskih obveznika nametne novi zakon o radu. To potvrđuje i oglas o javnoj nabavci Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske: vlada plaća 22 miliona evra nabavku granata sa suzavcem za potrebe žandarmerije i policije.

EPA/Yoan Valat
Pariz: Policija rasteruje učesnike protesta

Da li predsednik Makron pretvara svoj mandat u bitku protiv građana, pitaju se mnogi. Prvo je njegova stranka Republika u pokretu, uz podršku "velikih" medija i donatora iz korporacijsko - bankarskih grupa, uspela da osvoji većinu u parlamentu, koji je potom poslušno izglasao ovlašćenje vladi da dekretom nametne novi zakon o radu, što će biti sprovedeno na jesen.
Sada se vlada, ali i sindikati, očigledno pripremaju za - ulične sukobe.

Jeftini radnici sa Istoka

Zagovornik neoliberalne ideologije surovog kapitalizma po kojoj se tržište samo organizuje, predsednik Makron sada namerava da ode u drugu krajnost. Naziva to "liberalizacijom tržišta rada". Pritom, sindikati su već odavno oslabljeni, njihovi lideri kompromitovani, a kao ključno oružje tu je i radna snaga iz istočnoevropskih država koja radi za vrlo niske plate, a poslodavac im plaća niske doprinose po zakonima iz zemalja njihovog porekla.

Novi zakon o radu zapravo će predstavljati francusko preuzimanje srodnih nemačkih propisa.
Pre svega, razbija se definitivno sindikat po granskim grupama privrede. U svakom preduzeću radnici će pregovarati i glasati o merama i predlozima koji se tiču trajanja radnog vremena i ostalih osnovnih radničkih prava. Uprošćeno rečeno, poslodavac će otpuštati radnike po svom nahođenju.

U situaciji kad na tržištu rada ima više onih koji traže posao, nego onih koji ga nude, odnos snaga je jasan - radnici će se naći u situaciji da ih poslodavci ucenjuju u stilu "ako nećeš da radiš pod ovim uslovima - ima ko hoće".

Večito vanredno stanje

Makron je pripremio i dodatna sredstva borbe protiv naroda, poput mera kojima će se vanredno stanje pretvoriti u redovno. Vlada će onda moći da zabrani masovna okupljanja - u ime borbe protiv terorizma. Tako će predsednik i njegova vlada koju vodi bivši nuklearni lobista Filip Eduar, moći "na miru" da sprovede novi zakon o radu.

Francuska je zemlja u kojoj je nezaposlenost visoka već 30 godina. Poslodavac veoma teško može da otpusti radnika koji je stalno zaposlen, čak i ako je ovaj prekršio radnu disciplinu. Ovo je uticalo na rast nezaposlenosti, jer je radnik prezaštićen, a poslodavac se teško odlučuje da ga zaposli za stalno. Poslodavci zato radije zapošljavaju na određeno vreme, a sa takvim ugovorom - agencija neće da iznajmi stan, niti banka da dodeli kredit.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online