Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.08.2017.
18:10
B. Đokić - Vesti A

Evropa nemoćna protiv nove taktike islamista: Krvavi pir usamljenih vukova

Napad islamističkih terorista u Barseloni krajem prošle nedelje kada je ubijeno 14 osoba bio je početak krvavog vikenda u kome su još dva teroristička napada u Finskoj i Rusiji dovela do dve žrtve i nekoliko desetina povređenih. Svi napadi su izvedeni s primitivnim oružjem, odnosno korišćenjem vozila ili noža.

EPA/Quique Garcia
EPA/Quique Garcia Niko nije zaštićen: Sveće i cveće za ubijene u Barseloni

Dečaci s nožem

U Finskoj su u napadu nožem u gradu Turku ubijene dve osobe, a ranjeno ih je osam. Za napad je optužen Marokanac od 18 godina koji je ubijen, a navodno je tokom napada vikao: "Alahu akbar!"

Uputstva na internetu

Islamska država pomaže dobrovoljce za napade uputstvima. Internet je pun saveta potencijalnim teroristima koji je najbolje kamion uzeti, zašto da budu što širi, a gume visoke, kako ukrasti kamion... Navodi se da ga ne treba obijati, već čekati da vozač izađe i tada ga ukrasti.

Samo nekoliko sati kasnije, u ruskom gradu Surgutu, napadač je nožem izbo osam osoba dok ga nije likvidirala policija. Motiv incidenta još nije poznat, ali se navodi da je u pitanju takođe 18-godišnjak, stanovnik Surguta, čiji je otac povezivan sa islamistima.

Za najkrvaviji napad na okupljene ljude na La Rambli u Barseloni, eksperti kažu da je samo nastavak terorističke kampanje kojoj smo svedoci poslednjih godina u organizaciji Islamske države.

Napad kombijem predstavlja nastavak taktike terorista koji su koristili kamion u Nemačkoj ili automobil u Engleskoj. Za poslednjih godinu dana u napadima vozilima poginulo je 116 osoba.

Gradska gerila

Započelo je s Nicom. Napad kamionom na prepuno šetalište izazvao je 86 mrtvih. Ponavljalo se svakih nekoliko meseci, a onda su se u razmaku od pet dana dogodila dva napada u Londonu. Ovi napadi u poslednjih godinu dana predstavljaju veliku promenu u terorističkim metodama. Sve više se koriste mladići koji nemaju direktnih veza sa Islamskom državom, nisu prošli obuku, a u oružje pretvaraju ono što im je pri ruci.

Aleksandar Radić, vojni i antiteroristički stručnjak, kaže da ne treba da nas iznenađuje što se desila tektonska promena u pristupu terorista napadima na civile.

- Umesto čvrste organizacije poput vojne, što je ranije bilo iskustvo Evrope u Španiji, Severnoj Irskoj, sa čvrstim ćelijama, hijerarhijom, komandantom, sada imamo novi pristup. Islamska država regrutuje usamljene vukove, odnosno pojedince kojima je teško ući u trag, koji ne izazivaju sumnju. Njih samo pokreće islamska ideologija, ali nemaju iskustva i obuke - objašnjava Radić.

Nema žmurke

Mnoge građane zbunjuje činjenica da se uvek u blizini ubijenih terorista nađe njihova lična karta ili pasoš, pa se zato razvijaju teorije zavera da neke obaveštajne službe stoje iza napada, jer navodno ko bi išao u takve terorističke napade s ispravama. Radić objašnjava da je teroristima cilj da se zna da su oni počinili napad. Oni se ne kriju, oni žele da se zna za njih.

A. Čukić
Tektonske promene: Aleksandar Radić

Obaveštajne službe nemoćne: Terorista svako i niko

Radić ukazuje da se terorističko planiranje svelo na korišćenje interneta i društvenih mreža, te im je samo potrebno da nađu potencijalnog izvršioca, koga onda indoktrinišu.

- Ranije smo imali formalno pristupanje Islamskoj državi, neke inicijacije, a sada toga nema. Ko god dođe u kontakt sa njima, preko društvenih mreža prvenstveno, oni ga indoktrinišu islamskom ideologijom. Ako pokaže sklonost da počini teroristički napad, oni mu daju podršku. Sve što im treba jeste da ulože u internet i propagandu, a ti dobrovoljci se onda sami organizuju, odluče koje sredstvo za napad će koristiti i počine terorističku akciju - objašnjava Radić.

Ovaj analitičar precizira standarde Islamske države: da su potencijalni teroristi što udaljeniji od njih i da nisu u međusobnoj vezi kako ih obaveštajne službe ne bi otkrile.

- Ako ne uspeju, ima drugih koji će pokušati. Zato ih je tako teško otkriti. Svetske obaveštajne službe uspele su da naprave profile naredbodavaca terorista, ali ne i počinilaca, jer je svaki od njih priča za sebe - zaključuje Radić.

Masakr bez troškova

Paradoksalno je da velike države ulažu stotine miliona, milijarde evra u bezbednost, dok teroriste to praktično ništa ne košta.
- Izračunajte koliko godišnje košta finansiranje pešadijske čete, bataljona, a tek protivterorističkih jedinica koje zahtevaju kvalitetniju opremu i veće plate. A onda izračunajte koliko košta teroristički napad. Paradoksalan je takav odnos, gde organizacija ovako labavih napada vođe Islamske države ne košta gotovo ništa - kaže Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online