Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.08.2017.
00:22
Vestionline, Blic rs A

Zašto Kina nikada neće okrenuti leđa Severnoj Koreji?

Američki predsednik Donald Tramp je "vatreno i besno" zapretio pre nekog vremena Severnoj Koreji, istakavši "da im je bolje da se priberu", ali Kina, koja prodaje za milijarde dolara goriva i hrane Severnoj Koreji u mnogo je boljoj poziciji da preti svojim komšijama i to bez ispaljivanja ijedne rakete. Ipak, Kina to ne čini. Zbog čega?

EPA/Andy Wong
Kina nikada neće okrenuti leđa

Kad bi se nuklearna kriza još više podgrejala, postoje veoma skromni dokazi o tome kako bi Kina bila voljna da nametne Severnoj Koreji ekonomske mere.

- Kina nije voljna da nametne takve mere, koje mi mislimo da su potrebne, zato što ne želi da izazove korejski kolaps - rekao je Džozef de Tomas, bivši američki diplomata koji je specijalizovan za pitanja sankcija.

Kina se ove nedelje složila sa rezolucijom Ujedinjenih nacija koja zabranjuje kupovinu nekih od proizvoda koje Severna Koreja najviše izvozi - ugalj, gvožđe, morskr plodove... Međutim, legalna, ali i nezakonita trgovina koja prolazi kroz reku Jalu svakodnevno predstavlja snažan podsećaj da se gledište Kine o problemu sa Severnom Korejom i te kako razlikuje od gledišta SAD, piše Politico.

- Mislim da Kina jeste nezadovoljna Severnom Korejom i želi da se pridruži SAD, ali postoji u toj priči i ograničenje koliko daleko oni žele da idu - rekao je Robert Ajnhorn, koji je radio kao specijalni savetnik u Stejt Departmentu u oblasti kontrole oružja.

Tramp je pokazao nestrpljenje zbog limita koje pokazuje Kina.

- Gubimo milijarde dolara godišnje na trgovinu sa Kinom. Oni znaju kako se ja osećam i šta mislim o svemu. Ne može tako da se nastavi. Ali, ako nam Kina pomogne, osećaću se mnogo drugačije povodom trgovine - naveo je Tramp.

Kina je u drugom kvartalu 2017. godine izvezla robu Severnoj Koreji u vrednosti od 934 miliona dolara, što je u poređenju sa 720 milijardi iz prvog kvartala znatno više i samo potvrđuje njen čvrst stav po pitanju trgovinske razmene sa tom zemljom.

- Kina je i ključ problema, ali i glavni katanac - istakao je de Tomas.

Sve ide preko Kine

Nedavno slaganje Kine sa rezolucijom UN da se odrekne određenog uvoza iz Severne Koreje može dodatno da zaustavi protok valute u zemlju, ali Pjongjang će nastaviti ipak da zarađuje od legitimne trgovine sa Kinom, kao i preko ilegalnih aktivnosti.

- Ako želite da idete putem ekonomskog pritiska, Kina je vaša najjača karta i morate da igrate preko nje, jer ona drži 90 posto njihove trgovine i jedini je njihov izvor nafte i u osnovi sva nezakonita trgovina ide preko Kine - kaže De Tomas.

Kina je tako, na primer, uvezla odeću iz Severne Koreje u vrednosti od 640 miliona dolara, a poslednje sankcije UN ne postavljaju nikakva ograničenje što se tiče trgovine tekstilom. Kineske kompanije su, takođe, podržale industriju tekstila u Severnoj Koreji i putem izvoza tkanina u vrednosti od 175 miliona dolara. Severna Koreja, takođe, veliki novac ubira od radnika koji rade u inostranstvu, a njih je oko 100.000 u Kini.

- Takođe, zarada se ostvaruje i poreko ilegalnih kanala kao što su kockanje i nezakonita prodaja oružja sirijskoj Vladi - rekao je Troj Stangapor, viši direktor u Korejskom ekonomskom institutu u Americi.

- Sa jedne strane moramo da pretimo Kini, a sa druge nam je neophodna saradnja sa njima kako bi se usvojila rezolucija UN. Iako to nije posebno jaka rezolucija, kako se Amerika nada, svakako je jedan korak napred - navodi Ajnhorn.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online