Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.08.2017.
22:38
Vestionline, Tanjug A

Šok u Havani: Diplomate iz SAD na meti "zvučnog napada"?

Nekoliko radnika Stejt departmenta zaposlenih u americkoj ambasadi u Havani ispoljili su zdravstvene probleme koji se vezuju i za sluh.

pixabay.com
Službenici ambasade smatraju da je reč o "napadu"

Neimenovani zvaničnici Stejt departmenta izrazili su sumnju da je su se našli na meti zvučnog napada.

Vašington smatra da se nekoliko službenika Stejt departmenta u američkoj ambasadi u Havani našlo na meti "akustičkog napada" koji je kod najmanje dvoje njih izazvao ozbiljne zdravstvene probleme usled kojih su morali da budu vraćeni u SAD na lečenje, izjavilo je više visokih zvaničnika Stejt departmenta za CNN. 

Jedan zvaničnik američke vlade rekao je za tu televizijsku stanicu da sve okolnosti ukazuju na to da je reč o "napadu", a Vašington sprovodi istragu o tome da li je u slučaj umešana neka treća zemlja radi odmazde za poteze koje je SAD povlačila u drugim delovima sveta, odnosno radi stvaranja razdora između SAD i Kube. 

Sofisticirani uređaj, koji funkcioniše van slušnog opsega ljudi, bio je smešten unutar ili izvan prostorija u kojima su boravile američke diplomate u Havani, izjavilo je troje američkih zvaničnika, a jedan od njih rekao je da je kod diplomata mogao da nastupi i trajan gubitak sluha. 

Zaposleni Stejt departmenta o kojima je reč nisu se nalazili na istom mestu u isto vreme, a od kraja 2016. ispoljili su niz fizičkih simptoma nalik potresu mozga. 

Stejt department obratio se kubanskoj vladi povodom tih incidenata i u Havanu uputio medicinsko osoblje, ali tačni uzroci nisu utvrđeni. 

- Ovo može biti prilično ozbiljno. Sarađujemo sa Kubancima u nastojanju da otkrijemo šta se dešava. Oni insistiraju na tome da ne znaju o čemu je reč - jedan od zvaničnika je rekao za CNN.

Nije poznato u kojoj meri je Kuba bila umešana u napad, navodi ta televizijska stanica. 

Drugi američki zvaničnik izjavio je da će jedan od diplomata koji je bio izložen napadu biti prinuđen da koristi slušni aparat. 

Napadi su prestali, "barem za sada", rekao je isti izvor. 

Nekoliko njih je nedavno došlo u ambasadu u Havani, koja se ponovo otvorila 2015, kada je tadašnji predsednik SAD Barak Obama ponovo uspostavio pune diplomatske odnose s Kubom, rekli su ti zvaničnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online