Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.07.2017.
19:19
Vesti A

Iz svemira u fotelju

Britanska kraljica Elizabeta Druga i kanadski premijer Džastin Trudo odlučili su da Džuli Paje bude nova generalna guvernerka Kanade.

Reuters
Kosmička guvernerka: Džuli Paje

Ona će na najvišu dužnost stupiti na jesen nasledivši Dejvida Džonstona koji je generalni guverner bio tokom prethodnih sedam godina.

Divna vest

Džuli Paje će biti 29. generalni guverner Kanade i tek četvrta žena zastupnik krune. Kanada je parlamentarna demokratija koja formalno priznaje vlast britanske krune u liku generalnog guvernera.

Pilot, ronilac...

Džuli Paje poseduje i pilotsku dozvolu i pilotirala je kanadskim vojnim avionima, a bila je i ronilac u dubokim vodama. Članica je Kuće slavnih kanadskog vazduhoplovstva.

Generalni guverner Džonston uputio je čestitke svojoj naslednici iz Kine gde predvodi kanadske zvaničnike u državnoj poseti.

"Naimenovanje Džuli Paje za generalnu guvernerku je divna vest za našu zemlju. Imao sam privilegiju da budem na toj funkciji sedam godina i siguran sam da će ona ispunjavati tu ulogu inteligencijom, finoćom i energijom i da će iskazati kvalitete radoznalosti, hrabrosti i saosećanja tokom svog mandata", napisao je u čestitki guverner Džonston.

Biografija koja oduševljava

Dosadašnja obrazovna, radna i ukupna biografija Džuli Paje (53) je fascinantna. Diplomirala je elektrotehniku u rodnom Montrealu, a magistrirala kompjutersko inženjerstvo u Torontu. Usavršavala se na nekoliko drugih univerziteta i naučnih institucija, a čak 18 univerziteta dodelilo joj je počasne titule.

Bavila se istraživanjem u kompjuterskim sistemima i drugim oblastima, radila kao sistem inženjer, inženjer-istraživač i univerzitetski asistent u Kanadi, a kao gostujući naučnik u Švajcarskoj.

Juna 1992. Kanadska svemirska agencija izabrala je Džuli Paje za jednog od četiri astronauta među 5.330 kandidata. Posle završene obuke radila je kao tehnički savetnik za primenu naprednog kanadskog robotskog sistema koji je bio deo Međunarodne svemirske stanice.

U svemir je letela dva puta, 1999. i 2009. i u tim letovima i na svemirskoj stanici provela 611 časova. Bila je član posade koja je prva u istoriji izvršila manuelno prisajedinjenje šatla svemirskoj stanici.

Bila je glavni astronaut Kanadske svemirske agencije od 2000. do 2007. Posle 20-godišnje astronautičke karijere iz te agencije se povukla 2013. godine i postala vodeći operativni rukovodilac u Montrealskom naučnom centru, ali i potpredsednik Kanadske zemljišne kompanije.

Okićena medaljama i odlikovanjima

Dobitnica je medalje američke svemirske agencije NASA za izuzetnu službu, najviših kanadskih inženjerskih i drugih priznanja uključujući i visoko kanadsko državno odlikovanje. Ukazana joj je i počast kao nosiocu olimpijske zastave na Zimskim igrama u Vankuveru 2010. godine. Tečno govori i piše engleski i francuski, a sporazumeva se i na španskom, italijanskom, ruskom i nemačkom jeziku. Svira i klavir, a majka je dvoje dece.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online