Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.07.2017.
06:15
Z. Mirković - Vesti A

"Ružan stav Austrije"

Turski ministar privrede Nihat Zejbekči, i pored zabrane koju je izrekao šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, u saglasnosti sa kancelarom Kristijanom Kernom, namerava da poseti Beč.

EPA/Friedemann Vogel
Po svaku cenu: Nihat Zejbekči

Zejbekči je trebalo u nedelju da govori u austrijskoj prestonici na skupu svojih sunarodnika povodom godišnjice suzbijanja puča. Kurc i Kern su mu s tim u vezi izrekli zabranu ulaska u zemlju, ističući da ne žele podizanje tenzija među turskom zajednicom u Austriji.
Kurc je poručio da je Zejbekči rado viđen gost u Austriji, ali za bilateralne razgovore, koje ovaj nije ni planirao.

Zejbekči je turskom dnevniku "Hurijet" rekao da će i pored "ružnog stava Austrije" - posetiti tu zemlju, najverovatnije, 27. jula.

Turska ima trgovinsku razmenu sa Austrijom u vrednosti od oko 2,3 milijarde evra, a ministar najavljuje da mu je cilj da taj obim dalje poveća. Što se zabrane ulaska u Austriju povodom učešća na proslavi suzbijanja puča, on je rekao da je turska vlada "zabeležila delovanje austrijske vlade".

EPA/Selahattin Sevi
Jure ga: Fetulah Gulen

Gulen se vraća u otadžbinu?

Fetulah Gulen, muslimanski sveštenik koji živi u egzilu u Pensilvaniji, a koga Turska optužuje za organizovanje neuspelog pokušaja puča jula 2016, kaže da ne planira da pobegne iz SAD i da će prihvatiti izručenje ako Vašington pozitivno odgovori na zahtev Ankare za njegovu ekstradiciju.

U intervjuu koji je Rojtersu dao u obezbeđenom kompleksu u kojem živi u Pokono planinama u Pensilvaniji, 79-godišnji Gulen poriče tvrdnju koju je turska vlada iznela u februaru da namerava da pobegne u Kanadu kako bi izbegao izručenje.

- Te glasine uopšte nisu tačne. Ako SAD smatraju primerenim da me izruče, otići ću u Tursku - rekao je on.

Ministarstvo privrede Turske potvrdilo je bečkom dnevniku "Kurir" da njihov šef namerava uskoro da poseti Austriju, ali za sada nije potvrđen termin.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije ukazuje da bi novi zahtev ministra iz Turske bio iznova razmatran.

- U osnovi su bilateralni susreti dobrodošli, naglasio je portparol ministarstva Gerald Flajšman, dodajući da javni nastupi turskog ministra - nisu poželjni.

I ministar privrede Austrije Harald Marer bi pozdravio bilateralni susret sa turskim kolegom, ali dodaje da još nije dobio zvaničan upit iz Ankare.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online