Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.07.2017.
20:01
Vestionline, Sputniknews.com A

Turci neće dopustiti stvaranje kurdske države

Turska neće dozvoliti stvaranje kurdske države na jugu zemlje, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare po završetku samita G20 u Hamburgu.

Reuters
Redžep Tajip Erdgan poručio: Pretnje na račun Turske takođe neće biti oproštene

- Ako je na jugu Turske planirano stvaranje kurdske države, mi to nećemo dopustiti - rekao je Erdogan i dodao da "pretnje na račun Turske takođe neće biti oproštene“. 

Ranije je Irački Kurdistan zakazao referendum o nezavisnosti. Sirijski Kurdi su na severu republike proglasili "Federativni region Severne Sirije“. 

Turski predsednik je izrazio nadu da referendum o odvajanju Iračkog Kurdistana neće biti održan i izjavio da je teritorijalna celovitost vrlo važna za Irak.

- Nadam se da će od ove ideje odustati i da ovaj referendum neće biti održan - rekao je Erdogan.

Nemačka izvršava političko samoubistvo

Komentarišući odbijanje nemačkih vlasti da mu omoguće da nastupi pred sunarodnicima u Hamburgu, turski predsednik je, takođe, izjavio da Nemačka izvršava političko samoubistvo.

- Ovde se ne može govoriti o političkim slobodama. Kada ja govorim da Nemačka izvršava političko samoubistvo, to je upravo političko samoubistvo. To je poput bumeranga koji se vraća onome koji ga baca - rekao je Erdogan.

Ranije je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio da susret Erdogana s Turcima koji žive u Nemačkoj nije u skladu s programom samita. 

On je naveo da smatra da je neumesno unositi u Nemačku unutrašnje sukobe drugih zemalja i na njenoj teritoriji voditi predizbornu borbu. 

Ankara obustavila ratifikaciju sporazuma o klimi

Turska je obustavila ratifikaciju Pariskog sporazuma o klimi zbog istupanja Sjedinjenih Američkih Država iz njega, rekao je Erdogan i dodao da Ankara ovaj sporazum neće ratifikovati bez garancija da će Turska kao zemlja u razvoju biti oslobođena sankcija predviđenih sporazumom.

- Otvoreno sam to rekao nemačkoj kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu - dodao je turski predsednik.

U junu je američki predsednik Donald Tramp saopštio da SAD istupaju iz Pariskog sporazuma o klimi pošto je on, prema njegovom mišljenju, "krajnje nepošten“ i štetan za američke nacionalne interese, dok je povoljan za zemlje poput Indije i Kine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online