Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.07.2017.
00:55
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Strazburu: Reforme će platiti sirotinja

Neoliberalni kapitalizam sa ljudskim licem - ovako bi mogao da se sažme jednosatni govor francuskog premijera Eduara Filipa u kome je pred Parlamentom i Senatom izložio program svoje vlade.

Reuters
Premijer otpozdravlja: Eduar Filip napušta govornicu u Nacionalnoj skupštini

U času kada, poput komunizma 70-ih godina prošlog veka, neoliberalni model pokazuje da donosi dobrobit vladajućoj manjini i osiromašuje većinu, bilo je potrebno pokazati da je moguće suprotno.

Mrvice

Eduar Filip najavio je da će već od jeseni biti povećana kupovna moć onih sa najnižim primanjima - za 250 evra godišnje, a do kraja 2018. godine biće povećana i primanja penzionera čiji će minimum biti podignut sa 800 na 900 evra mesečno. Minimalna primanja invalida biće takođe povećana i iznosiće 800 evra.

Zdravstvene usluge biće svima dostupnije : lečenje zuba, očiju i slušni aparati biće potpuno pokriveni socijalnim osiguranjem, Deo ovih troškova neće morati, kao do sada, da ide na teret osiguranika i takozvanog komplementarnog osiguranja.

Vakcinacija koktelom od 15 vakcina postaće obavezna za novorođenčad. Biće sagrađeni novi zatvori i renovirani stari kako bi se dobilo još 15.000 mesta za osuđenike.

Što se tiče poreske politike, ona će ići na smanjivanje taksi. Biće do 2020. ukinuta taksa na stanovanje. Takođe, porez na imetak biće smanjen i sveden uglavnom na porez na kuće i stanove koje građani poseduju. Takse će biti smanjene i preduzećima.

Na jesen ukida vanredno stanje

Paprene cene cigareta

Francuski premijer je takođe najavio da će poskupeti cigarete koje će koštati čak 10 evra!

Francuski premijer najavio je odlučnu borbu protiv terorizma i ukidanje vanrednog stanja od 1. novembra. Aludirajući na komentare da će vanredno stanje postati "normalno stanje", on je poručio da će demokratija sačuvati svoje principe, ali da će se nemilosrdno boriti protiv terorizma.

Eduar Filip je rekao da je francuski dug prešao dve hiljade 134 milijarde evra i da država mora da uzima nove kredite samo da bi platila kamate u iznosu od 42 milijarde evra godišnje. Zbog toga će vlada morati da uvede drastično kresanje javnih troškova, ali nije rečeno kojih. Troškovi za vojsku i naoružanje iznosiće dva odsto BDP - koliko su tražili NATO i američki predsednik Tramp.

Ne pominje ni eventualno oporezivanje finansijskih transakcija na berzama, niti praksu da najveće korporacije i banke plaćaju porez u inostranstvu odnoseći tako Francuskoj 80 milijardi evra godišnje. Ostaje tako jedino najsiromašniji sloj i socijalna politika koje čeka udar. Tako se od državnih bolnica traži da budu rentabilne kao fabrike i posvete najviše 10 minuta jednom pacijentu.

Ključne ciljeve reformi zakona o radu, koje vlada namerava da nametne bez glasanja tzv. direktivama, Filip nije detaljno izložio jer bi se videlo da će vlada jednom rukom uzeti ono što je drugom dala i da će sirotinja platiti cenu reformi, kako je to urađeno u Nemačkoj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online