Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.07.2017.
13:53
Vestionline A

Vašington post: Obama je vodio tajni rat protiv Putina

Početkom avgusta prošle godine, u Belu kuću stigla je koverta poslata iz sedišta CIA, u kojoj se nalazio detaljni obaveštajni izveštaj o umešanosti Vladimira Putina u kampanju američkih predsedničkih izbora, piše "Vašington Post".

Tanjug/AP
Nije sedeo i posmatrao akcije Rusa: Barak Obama

Američki obaveštajci presreli su Putinove specifične instrukcije kojima je naredio ciljeve kampanje - poraz ili barem nanošenje štete demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton, te pomaganje Donaldu Trampu u pobedi na izborima.

Ruski napadi na američke izbore postajali su sve očigledniji.

Hakeri dobro povezani s ruskim obaveštajnim službama su imali uvid u kompjuterske mreže Demokratske stranke, ali i neke republikance, više od godinu dana.

FBI je otvorio istragu o Rusima bliskim Trampovim saradnicima, da bi ubrzo gotovo 20.000 emejlova ukradenih sa servera demokratske stranke završilo na stranicama "Vikiliksa".

Američke vlasti tek tada su postale svesne uticaja ruskih hakera i ruskih planova za nadolazeće izbore, navodi list.

O osetljivosti materijala najviše govori činjenica da je šef CIA odlučio da je materijal toliko osetljiv da ga nije stavio u dnevne izveštaje predsedniku.

Svi razgovori o ruskom uticaju na izbore održavani su u najvišoj tajnosti, praktično jednako kao i pripreme za ubistvo Osame bin Ladena. Trebalo je vremena da i ostali delovi obaveštajne zajednice prihvate zaključke CIA.

Obama nije bio samo posmatrač

A vrhuška Obaminog kabineta tek je u poslednjim nedeljama njegovog mandata pristala da izađe u javnost s informacijama o ruskom uplitanju.

Međutim, nisu Obamini saradnici samo posmatrali šta im Rusi rade.  Tajno su raspravljali o mogućim odgovorima i kažnjavanju ruskih vlasti. Raspravljali su o mogućim napadima na rusku infrastrukturu, objavi tajnih i sramotnih materijala o Putinu i sankcijama koje bi uništile rusku privredu, piše "Vasington post".

Nakon nekoliko meseci raspravljanja i dogovaranja, Obama je odobrio dosta skroman paket mera. Zatvorena su dva ruska kompleksa, proterano je 35 diplomata i uveo je ekonomske sankcije toliko specifične da su ih mnogi prozvali čisto simboličkim.

Odobrio je Obama i postavljanje zloćudnih programa u rusku infrastrukturu, prave digitalne, bombe koje bi mogli aktivirati po želji. Projekat je odobren u poslednjim nedeljama Obaminog mandata i bio je tek u razvoju kad je on napustio Belu kuću i predao je na čuvanje Donaldu Trampu.

"Vašington Post" tvrdi da je to bio jedan od najgorih zločina veka, navodi kako lako su stručnjaci razotkrili veze s Rusijom, a preko obaveštajaca i direktno s Putinom.

Obamina upozorenja naterala Ruse da stanu

Ipak, zbog različitog pristupa Obame i Trampa, veruje se da Rusi neće snositi konkretne posledice uticaja na američke izbore. Najbliži Obamini saradnici brane takvu taktiku. Kažu da kada su oni doznali za rusko uplitanje, već je bilo kasno da se zaustavi predaja svih onih mejlova "Vikiliksu". Potpuno su uvereni i da su Obamina upozorenja, uključujući i jedno Putinu, naterali Rusiju da zaustavi neke ambicioznije planove poput sabotaže američkih glasačkih kutija.

Otkriće CIA dogodilo se u vreme kada je Tramp već osigurao nominaciju Republikanske stranke, ali sve ankete su prognozirale da će Hilari Klinton nastaviti demokratsku vlast u Beloj kući.

Obama je očekivao da će za nekoliko meseci predati vlast nekadašnjoj koleginici. A same informacije o Putinu bile su neverovatne. Bilo je neverovatno i da su uopšte uspeli da dobiju neke informacije, a deo njih je "Vašington Post" odlučio da čuva u tajnosti na molbu američkih vlasti, piše američki list.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.07.2017. 14:30
Tako beše to za vreme rata,pa vam Putin post*o tata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online