Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
19:36
Vestionline, Sputnjik A

Lavrov i Gabrijel počeli u miru, završili svađom

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Rusije sastali su se u Krasnodaru i održali zajedničku konferenciju za štampu, koja je počela mirno, a završila se verbalnom prepirkom, piše nemački magazin "Špigl".

EPA/Sergei Karpukhin
Razišli se u svađi

Tokom sastanka Sergeja Lavrova i Zigmara Gabrijela jasno se video raskorak između stavova dve zemlje u vezi sa Sirijom, prisustvom NATO-a u Istočnoj Evropi i situacijom u Ukrajini.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel došao je na konferenciju u topli i zagušljivi Krasnodar, kako bi razgovarao sa ruskim kolegom, piše nemački časopis „Špigl“. Nakon toga, u Moskvi je trebalo da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Lavrov i Gabrijel razgovarali su kratko. Nemački ministar je pohvalio uzajamno razumevanje između naroda, govorio o tome kako je bio u Moskvi i Sankt Peterburgu u sovjetsko vreme, u okviru razmene studenata, i prisetio se razaranja u Krasnodaru i užasnih zločina nemačkog Vermahta u Drugom svetskom ratu počinjenih nad civilima. Početkom juna, Gabrijel je bio u Sankt Peterburgu i položio cveće na spomenik.

U članku se navodi da je sastanak počeo veoma harmonično. Lavrov i Gabrijel su zatim prešli u susednu sobu na konferenciju za štampu. Nakon pitanja o NATO-u, Siriji i Moskvi sastanak se pretvorio u verbalnu raspravu, u kojoj su se ponovo jasno pokazale razlike u stavovima strana u odnosu na postojeće stanje stvari.

Lavrov, "koga se plaše zbog njegovih detaljnih i brojnih primedbi na konferencijama za medije", uputio je opširne optužbe na politiku Zapada prema Rusiji, tvrdi "Špigl". Radilo se o hipotetičkom hemijskom napadu u sirijskom Han Šejhunu 4. aprila, koji je navodno odobrio Bašar el Asad uz podršku Moskve.

Nakon toga, Lavrov je govorio o nedavnim tvrdnjama američkih vlasti da Asad navodno priprema novi hemijski napad. Od takvih "provokacija" mogu da imaju koristi ekstremisti, koji će na kraju prebaciti odgovornost za ono što se desilo na sirijsku vojsku, upozorio je šef ruske diplomatije.

Sa Lavrovim na "ti"

Gabrijel se pritom ponašao kao da je sve to već čuo, ističe list. Ovo je njegov treći susret sa Sergejem Lavrovom i oni se obraćaju jedan drugom na "ti". Tokom poslednjeg sastanka ministara spoljnih poslova u martu u Moskvi, novinari su već imali priliku da posmatraju njihovu prepirku. U Krasnodaru se ovaj razgovor o napadima nastavio u blažem obliku, piše nemački časopis.

- Dozvolite mi da dam nekoliko komentara o ovome - rekao je Gabrijel, nakon što je Lavrov završio svoj govor o događajima u Siriji.

- Za nas nema nikakve sumnje da je ovaj napad izveo sirijski režim - rekao je nemački ministar, nazivajući Asada ratnim zločincem. Gabrijel je naveo kako je neophodno da se sa sirijskim predsednikom pregovara, ali ga "mi definitivno ne smatramo za nekog ko zaslužuje posebnu zaštitu“. Nemački ministar je prekorio svog ruskog kolegu kako ispravlja sliku o Asadovoj vladavini, opisujući je kao miroljubivu i nepravedno dovedenu pod sumnju.

Lavrov se nije udubio u govor

Lavrov je sa bezizražajnim licem slušao Gabrijela, a nemački ministar diplomatski je dodao da je ministar spoljnih poslova Rusije čovek čija se preciznost stava ne dovodi u pitanje, tako da je sa njim lako voditi raspravu.

Kako se navodi u članku, na konferenciji za novinare Lavrov se dotakao teme prisustva NATO-a na granicama Rusije i naglasio da rotacija trupa Pakta zapravo predstavlja stalno vojno prisustvo. On je dodao da je NATO odbacio predlog Rusije "da položi sve karte na sto“ i objasnio gde tačno duž granice NATO-a svaka od strana razmešta svoje snage.

Gabrijel je na to odgovorio da tvrdnje Lavrova, o potrebi da se podrži ruska inicijativa, "u najmanju ruku, imaju osnova da postoje“. Takođe, ove mere ne treba obavezno smatrati sasvim dovoljnim, ali "o tome treba da se raspravlja“, smatra nemački ministar spoljnih poslova. Što se tiče prisustva NATO-a u baltičkim zemljama, on je istakao da postoji odstupanje u gledištima. Prema Gabrijelovom mišljenju, četiri i po hiljade vojnika Alijanse nema dovoljan kapacitet za agresiju.

- Rusko prisustvo smatram mnogo značajnijim - dodao je on.

Primirje zbog žetve

Osim toga, šef nemačke diplomatije izrazio je nadu da će na samitu G20 u Hamburgu predsednici Amerike i Rusije razgovarati o situaciji u Ukrajini. Kako piše "Špigl", u ovom trenutku primirje "između Ukrajinaca i Rusa u Donbasu" poštuje se u celini "zbog letnje žetve". Gabrijel smatra da je "primirje zbog žetve dobar znak", ali se mora poštovati i ubuduće. Lavrov je kao odgovor na to naglasio da se Minski sporazum ispunjava.

Na kraju ove, prema „Špiglu“, „neobične“ konferencije za novinare, Sergej Lavrov je objasnio da u diplomatiji, kao i u životu, bes i razočaranje ne pomažu da se postigne rezultat. Svog nemačkog kolegu je opisao kao pragmatičnog čoveka, sa kojim se dijalog vodi na ravnopravnoj osnovi i na ravnopravnim interesima, piše nemački časopis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online