Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.06.2017.
19:20
Vestionline, CNN, B92 A

FBI: Ruska podmetačina izazvala krizu u Kataru

Agenti FBI veruju da su ruski hakeri "podmetnuli" lažnu priču državnim medijima u Kataru, koja je zatim izazvala veliku krizu i veliki sukob u arapskom svetu.

EPA/Ian Langsdon
Katar u izolaciji zbog Rusa

Kako je objavio CNN, eksperti američkog Biroa su u maju boravili u Dohi kako bi ispitali ove navode.

"Navodno je sajbernapad omogućio hakerima da podmetnu priču, na koju se zatim pozvala Saudijska Arabija kao razlog za uspostavljanje diplomatske i ekonomske blokade. Isto je učinilo još nekoliko zalivskih zemalja", javila je američka mreža.

U pitanju je najveća diplomatska kriza u tom delu sveta u poslednjim decenijama. 

Kako prenosi "Gardijan", zvanični Katar je saopštio da je u medijskim izveštajima emir pogrešno citiran i da su mu "pridodate" izjave koje "deluju kao prijateljske prema Iranu i Izraelu", kao i ona u kojoj "postavlja pitanje koliko će Donald Tramp ostati u Beloj kući". 

Šef diplomatije Katara šeik Muhamed bin Abdulrahman al-Tani je rekao za CNN da je FBI potvrdio da je došlo do hakerskog napada i podmetanja lažnih vesti. 

"Štagod da je označeno kao optužba na naš račun je bazirano na pogrešnim informacijama. Mi smatramo da je čitava kriza izgrađena na pogrešnim informacijama. Sve je započelo na fabrikovanim izveštajima, koji su umetnuti kod naše nacionalne novinske agencije, koja je bila hakovana, a to je potvrdio FBI", rekao je ovaj zvaničnik. 

Britanski list navodi da "ukoliko je to tačno", to je još jedan argument za tezu da Rusija pokušava da na svaki način podriva američku spoljnu politiku.

Ruski zvaničnici negirali optužbe

Ruski zvaničnici, međutim, negiraju takve navode. 

Specijalni izaslanik ruskog predsednika za sajber-bezbednost izjavio je danas za rusku agenciju Interfaks da izveštaj koji je u utorak objavio Si-En-En sadrži "nula dokaza" da ruska vlada stoji iza te priče. 

Zamenik predsednika odbora za spoljne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta Vladimir Džabarov odbacio je danas optužbe kao "pokušaj guranja SAD protiv Rusije kao ključnih igrača na Bliskom istoku", prenosi AP. 

Džabarov je rekao da izveštaj CNN-a pokazuje da je "svet poludeo - šta god da se desi, tu ima trag Rusije, trag ruskih hakera".

POVEZANE VESTI

Sreda 07.06.2017. 23:05
Ма и за ову кризу у Катар је крив Слободан Милошевић и нико други.Ма за све је Слоба крив и тачка.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online