Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.05.2017.
20:55
Z. M. - Vesti A

Zašto milost za monstruma

Odluka Višeg suda u Beču, u slučaju silovanja dečaka iz Srbije, starog 10 godina, u ovom gradu, kojom je smanjena kazna silovatelju za čak tri godine, izazvala je burnu reakciju građana širom Austrije.

pixabay.com
Austrijanci besni na presudu

Na portalima austrijske štampe iznete su žestoke kritike na račun sudija, zbog kojih je ocenjeno da je austrijsko pravosuđe sramotno.

"Ove sudije treba strpati u zatvor", napisao je jedan građanin, dok je drugi istakao da ova presuda roditeljima sigurno predstavlja veliku bol.

"U smanjenju kazni u tome je naše pravosuđe šampion sveta", navedeno je u komentarima.
"Nije samo politika u Austriji korumpirana, već i pravosuđe", ukazuje se povodom ovog slučaja.
Sud u Beču u slučaju izbeglice iz Iraka, koji je 2. decembra 2015. na bazenu Terezijenbad silovao dečaka srpskog porekla, smanjio je početkom nedelje ranije izrečenu kaznu. Potvrđena je presuda za silovanje, ali je smanjena kazna koju je izrekao sud sa sedam na četiri godine robije.

Pokrajinski sud u Beču je prošlog decembra izrekao kaznu od sedam godina zatvora za ovog Iračanina starog 21 godinu, koji se potom žalio na presudu.

Majka dečaka Dunja R. je tokom suđenja navodila da mališan ima noćne more i da je cela porodica pod velikim stresom. Ona je navela da je samohrana majka petoro dece i da je zažalila što decu nije upozorila na opasnost od poverenja strancima.

- On je rekao da je imao previše seksualne energije. To je monstruozno. To je kao da ja odem sutra u banku i da je opljačkam, jer nemam dovoljno novca za svoju decu. Fizičke rane mogu da se zaleče, ali rane na mojoj duši možda neće nikad - rekla je ova majka petoro dece.

Inače, sud u Beču je prihvatio psihijatrijski nalaz prema kojem je dečak zadobio postraumatske posledice. Iračanin je odmah po hapšenju priznao silovanje i rekao da dugo nije imao seks, pa je zato nasrnuo na dečaka.

Zaustaviti hajku na sud

Šef odseka za krivično pravo Kristijan Pilnaček rekao je da su u osnovu kritike potrebne i poželjne, ali da ne sme biti prekoračena određena granica.
U aktuelnom slučaju, kako je ocenio, vodi se neprihvatljiva hajka na sudije.
- Sud je spoznao materijalne greške, koje su ukinute i doneo je svoju odluku - objasnio je Pilnaček, dodajući da je smanjenje kazne za tri godine sigurno značajno, ali i da je četiri godine zatvora za mladu osobu velika kazna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online