Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.05.2017.
18:01
G. Gligorević - Vesti A

"Vesti" u Torontu: Igrom kroz srpske zemlje

Sve se nekako sabralo u izuzetan događaj kakav je od početka do kraja bio godišnji koncert Akademije srpske narodne igre održan u Torontu. Akademci, ovaj put posebno nadahnuti, igrali su i pevali u osveženim koreografijama kao retko kada do sada.

G. Gligorević - Vesti
Akademci sa Batom i Rodikom Marčetić, Jelenom Tomašević, Ivanom Bosiljčić i konzulom Spasojem Milićevićem i njegovom suprugom Ljiljanom

Njihovi specijalni gosti iz otadžbine, poznati bračni par, pevačica Jelena Tomašević i glumac Ivan Bosiljčić, svojim raskošnim pevačkim i glumačkim talentom samo su pozlatili nit po kojoj će se ovaj koncert u srpskoj zajednici najvećeg kanadskog grada još dugo pamtiti.
 

Folklorna fešta

Umetnički direktor i koreograf Akademije Miroslav - Bata Marčetić zadao je na ovogodišnjem koncertu svim ansamblima, a ima ih šest, od najmlađih do rekreativnog, lep i nimalo lak zadatak.

Gledaoce su devojčice i dečaci, devojke i momci svojom igrom i pesmom poveli u sve srpske zemlje i područja gde žive ili su živeli Srbi: od Srbije i Kosova, preko Republike Srpske pa do Like i Dalmacije. Putovanje je bilo uzbudljivo, puno energije i radosti, boja i sećanja, po volji publike koja je uživala i burnim aplauzom pozdravila sve nastupe mladih folkloraša.

Gosti, vrhunski umetnici su, opet, sa svoje strane doneli jedinstven talenat, profesionalnost i ljudsku jednostavnost koju je publika nagradila ovacijama. Ivan je recitovao i bio domaćin događaja, a Jelena je pevala. Iako u privatnoj poseti Kanadi, poznati umetnički par je s radošću prihvatio da gostuje na koncertu Akademije. Ljubazno i strpljivo su odgovarali na pitanja brojnih srpskih medija posle koncerta, slikali se sa decom iz Akademije i obožavaocima iz publike.
Za "Vesti" smo kratko porazgovarali sa njima i dojmili su nas svojom neposrednošću, iskrenošću i time što sto su se ponašali kao da su i oni deo "Akademije", a ne zvezde iz Srbije.

Glumac ponovo dolazi

- Oduševljen sam koncertom, Bata je izuzetan stručnjak i to se vidi na pozornici, dečica su bila sjajna, ali imali su od koga da uče - kazao nam je Ivan.

- I Jelena i ja smo rasli u kulturno-umetničkim društvima i mogu da kažem da za decu nema boljeg mesta da se druže i odrastaju. Impresioniran sam da na drugom kontinentu, daleko od Srbije, ovako nešto postoji, da se s toliko ljubavi čuva svoja tradicija i kultura, prosto mi je puno srce kada ovo vidim.

Poznati glumac nam je otkrio i da će u septembru ponovo doći u Toronto. Tada će, na radost publike, održati koncert, zapravo poetsko-muzičko veče po kojima je poznat u Srbiji.

Na naše pitanje da li su upoznali Toronto i okolinu, i kakvi su im utisci iz grada poznata pevačica nam je otkrila da je i njoj i njenom suprugu ovo drugi put da su u najvećem kanadskom gradu.

Čuvanje tradicije

- Mene je ovaj koncert vratio u detinjstvo i predivno vreme. Čitavo moje društvo potiče iz folklora, moje najbolje drugarice su iz tih vremena, sada smo i kume. Ko voli i poštuje tradiciju, ovo je bio zaista izuzetan događaj i prelep koncert. Uživala sam punog srca - kazala je

- Naravno da smo se nahodali, otišli smo i do Nijagare. Toronto je grad koji pruža slobodu i možete da radite šta god poželite. Naš narod je ovde marljiv, znači, i uspešan, jer rad uvek vodi ka uspehu. Iako smo daleko od Srbije, vidljiv je duh našeg naroda i to je ono što je stvarno fascinantno - rekla je za "Vesti" Jelena Tomašević.

Najmlađi oduševili

Posebno šarmantni su bili najmlađi koji čine prve korake u igri i na pozornici. Oni su, kao i uvek, zagrejali i srca i dlanove publike koja je ispunila salu Rose Theatre
u Bramptonu.

Iako je rekli bismo, nepravedno bilo koga posebno pominjati iz ovog uragana pesme i igre, ipak ćemo izdvojiti nastup rekreativnog ansambla sa igrama iz Niša.
Oni su pokazali da godine nemaju nikakav uticaj kada se srcem i dušom voli i čuva tradicija svog naroda. I još bismo izdvojili devetogodišnjeg Simeona Kljakića čiji igrački dar, mada nikako nije jedini (zaista su brojni takvi u Akademiji), ipak posebno sija zbog njegovog stava, ponosa i srčanosti s kojom se kreće na pozornici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online