Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
18:01
O. Đoković - Vesti A

Matica Leviju prodala dušu

Petar - Pepi Petrović, Parižanin, neumorni organizator obeležavanja srpskih herojskih jubileja je ljut, razočaran, šokiran i pita se kakvu mi imamo vlast u matici kad u goste prima mrzitelja Srba, francuskog filozofa Bernara Anri Levija.

Tanjug/AP
Kakakva je to vlast u Srbiji koja prima mrzitelje Srba: Bernar Anri Levi

- Pred mojim očima devedesetih godina iz našeg Kulturnog centra u Parizu Levi je s grupom razularenih Albanaca iz prostorija isterao zaposlene i s prvog sprata razvio albansku zastavu i mahao njom. To je u centru, preko puta Bobura, i bilo nas je mnogo ispred zgrade. Pokušali smo da zaštitimo tu Meku naše kulture, ali nam policija nije dozvoljavala. A sada me je stomak zaboleo kada sam video da je Bernar Anri Levi gost Beograda, da mu organizuju promociju nekakvog filma, da u njegovu čast prave konferenciju - kaže Petar.

On je toliko uzbuđen da iz sebe ne može da zaustavi bujicu reči. A devedesetih, u tom ponižavajućem činu matice osetio je bes i nemoć.

- Nama policija nije dala da uđemo u našu kuću, kao da smo mi neprijatelji, a pustila je Levija koji je predvodio rulju razbijača. Hteo sam da se bijem. To pamtim kao najgori srpski pariski dan. Garantujem da je Bernar Anri Levi bio predvodnik. On je na srpskom tlu, u srpskom Kulturnom centru kojeg su razbili i išarali sa prozora mahao albanskom zastavom. I sada tog Levija širokogrudo pozivaju i primaju u Beogradu. Uz njega je reditelj Goran Marković, Leviju su dodelili prevodioca, a posle hrabrog gesta studenata koji su mu bacili tortu na glavu. I kao užasnut nevaspitanjem Srba, tešeći Levija, na ručak ga vodi Vuk Drašković. Meni to u glavu ne može da uđe. Kakvi smo to mi ljudi, ni trunke ponosa i dostojanstva. Grozim se - ogorčen je Petar koji se bori za Srbiju, gde god nogom kroči.

Izdaće i Kosovo

Petrovo ogorčenje je nepresušno i ne krije da ponekad pomisli da sve što čini nema smisla.
- Trčim na sve strane, branim i hvalim Srbe i Srbiju. Francuzi me razumeju, prihvataju, podržavaju, a onda ovi naši - bum! Prodali državu. Sigurno će im dati i Kosovo. Ako Rusiju isteraju iz Niša, Srbija je sigurno propala. Uostalom, Evropa Rusiji i ne da da ostane u Nišu. Ako Vučić legne na tu rudu, gotovo je sa Srbijom - uveren je Petar.

On ukazuje da dijasporci nastoje da u svakom trenutku maticu predstavi kao najvrednije blago.

- I gle, ova nova vlast nam sve to kvari. Kako ih nije sramota, oni sami pljuju po Srbiji! Mi smo krivi kad im to dopuštamo. Samo da mi je videti Levija, ja bih mu dobro zapaprio - beskompromisan je Petar.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online