Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
19:37
B. Božin - Vesti A

Srbinu potvrđena kazna u Švajcarskoj: Lažnom invalidu 20 godina robije

Viši sud u Bernu je osudio srpskog državljanina Miloja D. (57) na 20 godina zatvora zbog ubistva Rut Z. (38) u oktobru 2013. godine. Time je potvrđena odluka Regionalnog suda Emental-Oberargau od aprila prošle godine, na koju se optuženi žalio višoj instanci.

pixabay.com
Sud u Bernu osudio Srbina na 20 godina

Ubijena Rut Z, asistentkinja u ortopedskoj klinici, trebalo je da svedoči na suđenju Miloju D. koji je bio optužen da je nezakonito došao do invalidske penzije. Desetak dana pre zakazanog ročišta, Rut Z. je napadnuta na ulazu u svoju zgradu u Tunštetenu i brutalno ubijena sa više uboda nožem.

Tokom ponovljenog suđenja, odbrana Miloja D. je igrala na kartu neuračunljivosti optuženog i tražila njegovo oslobađanje. Zahtev odbrane za psihijatrijsko veštačenje Miloja D. je, međutim, odbijen još na početku procesa. Pred Višim sudom je ponovo napravljena forenzičko-psihijatrijska procena, po kojoj je optuženi svesno i hladnokrvno ubio Rut Z. kako bi zataškao prevaru koju je počinio. Kao i u prvostepenom postupku, i Viši sud je kao motiv za brutalan zločin video bes i osvetu.

Osuđeni Miloje D. je saslušao presudu bez vidljivih reakcija, iako je tokom procesa glumio apatiju i psihičke smetnje. Pred Višim sudom se ipak nije pojavljivao u invalidskim kolicima, kao godinu dana ranije.

Miloje D. je uporno poricao krivicu, ali su dokazi protiv njega bili neoborivi. Predsedavajući suda Hanspeter Kiner je izdvojio dva najvažnija: nož nađen na mestu zločina sa DNK tragovima osumnjičenog i cipele ubice na kojima su nađeni tragovi krvi žrtve. Miloje D. je, inače, uhapšen nakon što je pas tragač doveo istražitelje od mesta zločina do stana ubice.

Pohvale tužilaštvu

Sudija Hanspeter Kiner je posebno pohvalio uspešnu istragu državnog tužilaštva. Obrazlažući presudu, sudija Kiner je rekao da je retko kada sud raspolagao s toliko mnogo činjenica kao što je to bio slučaj protiv Miloja D.

Rut Z, asistentkinja na ortopedskoj klinici, ubijena je nakon što je 2010. godine slučajno primetila jednog njihovog pacijenta koji je, navodno, bio invalid, kako bez problema hoda i odlazi u kupovinu! To je rekla svom šefu u lekarskoj ordinaciji, a on je o tome obavestio nadležne službe. Detektivi invalidskog osiguranja su potom proverili navode Rut Z. i utvrdili da je ona govorila istinu.

Miloju D. je 2002. godine imao nesreću na radu, posle čega mu je 2003. dodeljena puna penzija, a kasnije je dobio i odštetu za bespomoćnost. Od marta 2010. godine, ovaj lažni invalid inkasirao je 34.554 švajcarskih franaka (oko 31.400 evra). Od hapšenja 2013. godine, Miloje D. se nalazi iza rešetaka, a početkom ove godine je premešten u zatvorsku ustanovu Torberg.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online