Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
19:20
N. Jokić - Vesti A

Sa crvenog tepiha pravac Berlin

Emanuel Makron juče je i zvanično postao predsednik Francuske. Izuzetna srdačnost između bivšeg predsednika Fransoa Olanda i novoizabranog šefa države obeležila je jučerašnju ceremoniju u Jelisejskoj palati.

Reuters
Makron i Oland na primopredaji

Pošto je po protokolu stupio na crveni tepih ispred Jelisejske palate gde ga je čekao odlazeći predsednik, Makron se zatim sa Olandom zadržao neuobičajeno dugo na tradicionalno zatvorenom sastanku prilikom kojeg se vrši i primopredaja atomskog koda.

Makron je ispratio Olanda i zatim se sledeći uvek isti protokol primopredaje vlasti u Francuskoj, vratio u svečani salon Jelisejske palate gde mu se prvo u ime Skupštine obratio bivši šef diplomatije Loran Fabijus poželevši mu da bude taj koji će "opravdati nade" i uspeti da "umiri gnev".

Makron je zatim u svom prvom predsedničkom govoru odao poštu svim svojim prethodnicima u Petoj Republici osnovanoj 1958. godine - od De Gola, preko Pompidua, Destena, Miterana, Širaka, Sarkozija do Olanda. Makron je rekao da će vodilja njegovog predsedničkog manadata biti cilj da se Francuskoj vrati samopouzdanje.

- To se neće dogoditi odjednom, to će biti proces - dodao je.

Vraćajući se na upravo završene izbore, on je podsetio da je ceo svet gledao u Francusku:

- Svi su gledali da li ćemo se okrenuti prošlosti i da li ćemo okrenuti leđa tekovinama prosvetiteljstva.

On je naglasio da će njegova politika biti okrenuta "ka jačoj Evropi, na novim osnovama".

- Evropa je ta koja nas štiti - rekao je Makron podsetivši da ni klimatske promene, ni terorizam, ni migracije ne pogađaju samo jednog, "već nas pogađaju sve".

Makron je takođe istakao da će voditi politiku podrške francuskim privrednicima.

Nije služio vojsku

Emanuel Makron je prvi predsednik Francuske koji nije služio vojsku jer je obavezno služenje vojnog roka ukinuto.

Ceremonija primopredaje vlasti nastavljena je zatim u salonu Jelisejske palate u vedroj amtmosferi uz muziku orkestra Republikanske garde. Novi predsednik se lično pozdravio sa oko tri stotine zvanica da bi zatim ispred palate izvršio prvu vojnu smotru. Artiljerija u svečanim uniformama izvršila je zatim paljbu i 21 topovskim plotunom objavila proglašenje novog predsednika republike.

Po tradiciji, novi predsednik je zatim sam u predsedničkom automobilu prošao Jelisejskom avenijom u pratnji policije i konjice Republikanske garde, da bi ispod trijumfalne kapije položio venac na grob Neznanog junaka. Kao što je to bio slučaj sa predsednikom Olandom pre pet godina, kiša je pratila i Makrona na dan preuzima najviše državne funkcije.

Diskretna Brižit

Supruga Emanuela Makrona, koja uživa velike simpatije u francuskoj javnosti, bila je juče tokom ceremonije prisutna mnogo diskretnije nego što je to bio slučaj sa Valeri Trirvajler, partnerkom predsednika Olanda pre pet godina. Brižit Makron, starija 24 godine od svog supruga, imaće ulogu "prve dame", ali njene aktivnosti kako je rečeno "neće biti plaćene iz državnog budžeta".

Kako se očekuje, Makron bi već dana trebalo da objavi koga je imenovao za predsednika vlade posle čega u toku dana treba da otputuje u Berlin gde će večerati sa nemačkom kancelarkom Merkel.

Poseta Berlinu odmah posle primanja predsedničke vlasti ima veliku simbličnu težinu. Jača Evropa o kojoj je Makron govorio biće moguća samo uz saglasnost Nemačke. Makron je zagovornik evro-zone sa sopstvenim parlamentom i ministrom finansija. Nije izvesno da za ovo ima podršku Berlina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online