Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
19:01
N. Jokić - Vesti A

Paklena igra tera u smrt

Kao većina tinejdžera u Francuskoj devojčica s pseudonimom Mari ima svoje naloge na Fejsbuku, Instagramu i Snepčet.

printscreen
Početak: Učesnici sekli sebe

Međutim, majka joj je pre četiri nedelje oduzela mobilni telefon kako ne bi mogla da bude u vezi s drugaricama, naročito s onom koja joj je bila "pokrovitelj" za učešće u igri Plavi kit. Ovu igru u Rusiji je osmislio Filip Budejkin, ali već je izazvala paniku po celoj planeti gde god su razni monstrumi preuzeli njegov metod.

Ostalo 50 dana života

Učesnik preko "pokrovitelja" dobrovoljno stupa u vezu sa misterioznim nalogodavcem kome se obavezuje da će ispunjavati sve njegove zahteve. Ako dva puta odbije - kazna je samoubistvo. Ako odbije samoubistvo - slede zastrašujuće pretnje.

Igra traje 50 dana i svaki put slede sve teži zahtevi, od izlaska iz kuće usred noći, pa do samopovređivanja. Pedeseta naredba uvek je ista, od učesnika se traži da počini samoubistvo.

- Ako odbiješ naredbu, gubiš poene i vraćaš se na nultu poziciju. Kada se to dogodi prvi put učesnik, na primer, mora da napusti školu, a drugi put da se ubije - ispričala je Mari francuskim medijima.

Mari su u međuvremenu saslušali inspektori. Ispričala im je kako je lakomisleno iz radoznalosti ušla u ovu igru.

- Čula sam da se deca ubijaju zbog Plavog kita. Pomislila sam da je to glupo i da ću je lako savladati, a potom da se hvalim da su se drugi ubili, a ja pobedila - priča Mari koju je privukla uzbudljiva situacija.

"Seci ruke u parku"

U želji da nađe nekoga ko ima veze s igrom ona je na svom Fejsbuk profilu objavila "hashtag #F57" koji upotrebljavaju učesnici. Javila joj se drugarica Dina koju zna iz osnovne škole s nedorečenom porukom da "zna nešto o tome". Dina je pristala da regrutuje Mari, tražila je osnovne lične podatke, kao i težinu, visinu, naziv škole koju pohađa. Posle toga Mari se preko Instagrama javio nepoznati naredbodavac.

- Morala sam u dva sata posle ponoći da izađem iz kuće, nacrtam krug oko sebe, kažem jednu rečenicu četiri puta, a sve to snimajući se - priča Mari.

Dina je kao "pokrovitelj" na tome dobila 100 poena. Sledili su teži zadaci, da bi pred kraj za 500 poena Mari morala da napusti nastavu, ode u park gde je trebalo da iseče ruke i da poljubi nepoznatu osobu. Mari je odbila i tada su počele pretnje. Naredbodavac joj je poslao poruku preko Instagrama: "Savetujem ti da ne pogoršavaš svoj položaj, ako Dina umre u nedelju, pobrinuću se za tebe."

Mari se poverila starijoj prijateljici i ona je alarmirala roditelje i policiju. Međutim, šef žandarmerije u francuskom departmanu Drom Tijeri Šopar kaže da istrage kod Fejsbuka i Instagrama dugo traju.

Savet roditeljima

Sličnih slučajeva bilo je i u drugim krajevima Francuske, pa su vlasti ovih dana preko medija pokrenule kampanju obaveštavanja.
- Pazite na decu, trudite se da ne izgubite njihovo poverenje, da ih ne zastrašujete kaznom o ukidanju interneta kako bi vam se poverili ako upadnu u tešku situaciju - savetuju francuske vlasti, a gotovo da nema kontinenta i zemlje gde ministarstvo unutrašnjih poslova nije podiglo uzbunu i izdalo saopštenja kojima upozoravaju roditelje tinejdžera da im decu vrebaju sa smrtonosne igre.

- Obično od 15 dana do tri meseca, jer je reč o američkim sajtovima kojima moramo da se obratimo za podatke - rekao je Šopar.

Čistim društvo od biološkog otpada!

Igra Plavi kit prvo se pojavila na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte, a zatim se proširila. Mediji su pronosili informacije o navodno 130 samoubistava tinejdžera, pa su reagovali i deputati ruske Dume.

To je u novembru dovelo do hapšenja u Moskvi autora igre Filipa Budejkina, koji je dan ranije izjavio da se ne boji zatvora. On je prebačen u rodni Sankt Peterburg, gde mu je u petak produžen pritvor, a portparol suda Darja Lebedeva saopštila je da je on priznao krivicu. Ruski islednici su utvrdili da je on odgovoran za podstrekivanje na samoubistvo 15 maloletnika u 10 regiona zemlje. Pri tom je koristio pseudonime, Filip More, Miron Seth, Čuvar istine i druge. On je posle veštačenja u psihijatrijskoj klinici priznat uračunljivim, a izvori ruskih medija navode da je Budejkin objasnio kako je društvo oslobodio biološkog otpada. Reč je o osobi koja je bila u sukobu s roditeljima, loš đak, bez devojke i posla.

U svih 10 ruskih regiona gde su se samoubistva dešavala traga se za saučesnicima Budejkina, obavljaju se pretresi i zaplene računara.

Apatija glavni znak

Brejdo ukazuje i na znake na osnovu kojih roditelji mogu da posumnjaju da je dete uvučeno u paklenu igru.
- Menja se dečje psihološko stanje. Zapuštaju školu i postaju apatični prema svemu u roku od dva meseca - kaže Brejdo.

Pukovnik Anton Brejdo, načelnik uprave Isledničkog komiteta koji vodi ovu istragu, kaže da slični Budejkinu nastavljaju njegovo nedelo.

- Kada smo počeli istragu shvatili smo da se niko od njih ne boji i da internet kipi od njihovog delovanja. Naš zadatak je da prestupnike izdvojimo iz društva i da ih nateramo da se uplaše - kaže Brejdo.

On za Budejkina kaže da je pravio što veće grupe na društvenoj mreži kako bi iz njih izabrao decu koja su najpodložnija uticaju i potom ih preko najlakših zadataka psihološki sve dublje uvlačio u igru s kobnim krajem.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online