Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.05.2017.
00:44
Tanjug, Vestionline A

Uplati 300 dolara ili ti brišemo sve iz kompjutera: Virus izazvao haos u svetu

U skoro stotinu zemalja širom sveta izveden je veliki hakerski napad kojim se traži 300 dolara ako želite da oslobodite kompjuter od virusa "Wanna Decryptor", softvera koji ga blokira i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver).

Reuters
Napad na ceo svet

Zagrebački "Večernji list" navodi da su virusom najviše pogođene Rusija, Tajvan i Ukrajina.

"Vaši važni fajlovi su zaključani. Ako pokušavate da pronađete način da ponovo doći do vaših podataka, ne gubite vreme. Niko ne može da oporavi vaše fajlove osim našeg servisa za dešifrovanje", stoji u poruci koja se pojavljuje na kompjuterima širom sveta.

Hakeri traže uplatu 300 dolara do 19. maja inače će svi podaci u kompjuteru biti izbrisani. IT stručnjaci objašnjavaju da je "Wanna Decryptor" najopasniji virus na internetu koji može da načini veliku štetu.

Navodi se da je "Wanna Decryptor" u stvari šifrovani softver rensomver koji svojim tvorcima može da donese veliku zaradu, a najveću štetu svojim žrtvama. U kompjuter ulazi putem zlonamernih atačmenta u neželjenim mejlovima, a čim se otvori odmah počinje sa šifrovanjem podataka.

Softver stvara šifrovane kopije podataka u kompjuteru žrtve nakon čega briše originale. Zbog toga ostaju samo šifrovane kopije kojima nije moguć pristup bez ključa za dešifrovanje. Šifrovanje traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od količine podataka u kompjuteru.

"Večernji" navodi da osnovni nivo rensomvera može da bude uklonjen ako "Vindouz" stavite u bezbednosni način rada i da nakon toga treba pokrenuti antivirusni program koji će pronaći i obrisati "Wanna Decryptor". Ipak, uklanjanje virusa zavisi od vrste antivirusnog programa u kompjuteru, a hakeri su često u prednosti jer su antivirusni programi u mnogim kompjuterima istekli.

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju "WCry" i "WannaCry".

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitkoinu.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), tvrdi portal "Politiko" u svom američkom izdanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online