Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Robija za lažne žrtve terorista

Nevenčani supružnici iz Kana Saša Damjanović (36) i Vesna Vasić (29) jednom su uspeli da prevare francuske vlasti tvrdeći da su bili žrtve atentata u Parizu u novembru 2015. godine, pa su to pokušali da učine i posle atentata u Nici u aprilu 2016, pokušavajući tako da dvaput dobiju odštetu od države.

Reuters
U Nici teorista kamionom uleteo u šetalište

Zbog toga je Apelacioni sud u Eks-An-Provans u drugostepenom postupku osudio Sašu na pet, a Vesnu na tri godine zatvora.

Posle atentata 13. novembra u Parizu, ovaj par je tražio i od francuske države dobio odštetu od po 30.000 evra. Odšteta im je plaćena na ime povreda koje su, navodno, pretrpeli jer su se nalazili u neposrednoj blizini mesta atentata. Kad su čuli da se dogodio masakr u Nici, Saša Damjanović je odmah iz Kana kolima krenuo u Nicu kako bi ponovio "priču" i dobio novu nadoknadu kao žrtva. Čim je stigao u grad, uputio se u bolnicu "Paster" gde se prijavio kao žrtva koja je bila lakše povređena.

Međutim, kad su vlasti videle da ista osoba dvaput traži odštetu za različite atentate, postali su sumnjičave. Zbog toga su proverili gde se Saša Damjanović nalazio u vreme kada je kamion, za čijim volanom je bio terorista, počeo da gazi ljude u Nici i na osnovu signala sa Damjanovićevog mobilnog telefona lako utvrdili da je on tada bio u Kanu!

Za odštete 71 milion E

Francuska država je posle atentata u Nici dobila 2.060 zahteva za odštetu. Dosad je isplaćeno 1.200 zahteva, za šta je utrošeno 18 miliona evra. Za atentat u Parizu 2015. godine Francuska je isplatila više od 2.600 odšteta u visini od 53,5 miliona Evra.

Francuski mediji prenose da i Saša Damjanović i Vesna Vasić imaju francusko državljanstvo i da je očigledno da su poreklom iz bivše Jugoslavije. Oni su u početku u policiji negirali sve optužbe, ali su "okrenuli ploču" i sve priznali kada su se našli pred sudom.

Krajem prošle godine, sud na nižoj instanci kaznio je Damjanovića sa šest godina robije, a Apelacioni sud je sada smanjio kaznu na pet godina uzevši verovatno u obzir činjenicu da ovaj par ima dvoje male dece. I Damjanović i Vasićeva su plakali pred sudijama i molili ih da uvaži njihovo, kako su tvrdili, iskreno i veliko kajanje, dok ih je tužilac Žorž Gitjerez optužio za nedelo koje je nazvao "bednim i neviđenim".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online