Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
17:58
blic.rs, Vestionline A

Metastaza Bundesvera: Zašto se u nemačkoj vojsci ponovo okupljaju nacisti?

Ekstremni desničari (kako se sumnja), kacige Vermahta, kao i drugi nacistički simboli u kasarnama… Skandal u Bundesveru ponovo pokazuje neonacističke pojave i otvara niz pitanja. Jedno od njih glasi: da li je Bundesver magnet za desničare?

youtube.com/ UFOmania - The truth is out there
Pravi neonacisti ne pokazuju javno svoje "svetonazore"

- Bundesver u suštini nudi mnogo toga što se ekstremnim desničarima dopada - oružje, opremu, rat, oštar ton, hijerarhiju - kaže kapetan Florijan Kling.

Desničarski orijentisane ljude to veoma privlači. Kling je portparol radne grupe "Darmšteter signal" koja okuplja vojnike koji se kritički odnose prema skandaloznim pojavama u Bundesveru.

Nulta tolerancija prema ekstremistima

- Bundesver u suštini već godinama vodi politiku nulte tolerancije prema ekstremistima - naglašava Kling -za DW.

Ali kako uopšte prepoznati vojnika s ekstremno desničarskim pogledima?

- Nijedan neonacista danas ne nastupa otvoreno, s Hitlerovim pozdravom, kukastim krstom na zidu sobe ili u uniformi, kada prolazi kroz kasarnu. Pravi ekstremisti kriju svoje svetonazore - kaže Kling.

Bundesver nije skrovište ili utočište za ekstremne desničare, to nije leglo desničarskog terorizma - ističu ovih dana mnogi stručnjaci.

"Velika većina vojnika zaista čvrsto zstupa demokratske načela i zapadni sistem vrednosti. Ipak, čini se da postoje uslovi koji esktremno-desničarskim stavovima odgovaraju", piše Dojče vele.

Bundesver – ogledalo društva?

Jedan od razloga jeste i ukidanje obaveznog služenja vojnog roka. U idealnom slučaju, Bundesver bi morao da bude ogledalo društva.

Ali nakon ukidanja vojne obaveze, kasarne nisu više u toj meri popunjene vojnicima iz različitih slojeva društva.

Mihael Volfson, istoričar nekada zaposlen u Vojnoj Akademiji Bundesvera u Minhenu u tome vidi glavni problem.

Nakon što je ukinuta vojna obaveza, Bundesver se okrenuo krugovima koji su skloniji primeni sile i vojnom režimu.

- Svaka vojska u kojoj ne postoji vojna obaveza, više nije ogledalo društva - ocenio je Volfson u intervjuu za nemački radio "Dojčlandfunk".

I kapetan Florijan Kling smatra da je veliki nedostatak to što u vojsci nema toliko socijalne mešavine.

Ranije se preko 70 odsto profesionalnih vojnika i vojnika koji služe na određeno vreme, tek nakon odsluženja obaveznog vojnog roka opredeljivalo za ostanak u Bundesveru.

- Tako se formirala mešavina osoba liberalnijih, kritičnijih ili levičarskih opredjeljenja, koji su čitav sistem činili heterogenijim - ukazuje Kling.

Ima i onih koji smatraju da radikalizam u Bundesveru dobro osslikava i ekstremizam u društvu.

Marko Zeliger, glavni i odgovorni urednik magazina "Lojal" koji izdaje Udruženje rezervista, smatra da Bundesver jeste ogledalom društva.

Već izvesno vreme u nemačkom društvu postoje delimično vrlo radikalne tendencije koje se prepoznaju na desničarskim, levičarskim i islamističkim rubovima društva. Te tendencije sada se pokazuju i u Bundesveru. Uznemirujuća razlika je u tome što vojnici nose uniforme, imaju pristup oružju i uče da pucaju i rukuju oružjem.

Desničarska ćelija u Bundesveru

Širenje radikalnih pogleda u kasarnama, prema mišljenju rezerviste Zeligera, strukturalni je problem. Pretpostavljeni nemaju mnogo vremena da se bave svojim vojnicima.

- Komandant čete guši se u birokratskim poslovima. On ima toliko papirologije, da jedva stiže da vidi šta pojedini njegovi vojnici rade - kaže Zeliger.

Prema odrednici Evropske unije o dužini radnog vremena, u Bundesveru radna nedelja traje 41,5 sati.

Tu nema vremena za upoznavanje nakon radnog vremena uz pivo, kako biste znali s kim imate posla i u razgovoru prepoznali radikalne tendencije.

Sporni simboli Hitlerove vojske

Do sada gotovo niko nije prepoznao opasnost koju bi mogli da predstavljaju nacistički simboli. Kacige iz perioda nacizma, fotografije vojnika, kasarne nazvane po imenima nacističkih oficira: u mnogim kasarnama postoje prostorije u kojima su izloženi predmeti koji podsećaju na mračni period nemačke prošlosti od 1933. do 1945.

Sporno uputstvo o "tradiciji" iz 1982. dozvoljava da se takvi eksponati drže, ali pod ulovom da se dovedu u "istorijski kontekst". Ali taj dekret ne znači i da je dozvoljena revizija nacističkog perioda.

Mnogi umereni vojnici jedva da i uočavaju tu simboliku. Ali kada se radi o ekstremnim desničarima, moguće je da oni u tome vide drugačiju poruku.

- Oni se tako osećaju ohrabreni - pretpostavlja kapetan Florijan Kling.

On smatra da bi to mogao da bude razlog koji je doveo do "metastaza" u kasarnama.

I ministarka odbrane prepoznala je da takav odnos prema tradiciji, može da bude veoma problematičan.

Ursula fon der Lajen (CDU) najavila je da bi Ukaz koji reguliše pitanja "tradicije" u Bundesveru do jeseni trebalo da bude prerađen, tako da bi taj potencijalni magnet za ekstremne desničare mogao da nestane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online