Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
13:12
Vestionline, CBSNews A

Poslednji živi tužilac iz Nirnberga o nacistima: Nisu to bile zveri, već rodoljubi!

Ben Ferenc, američki advokat mađarskog porekla koji je pred lice pravde doveo 22 nacistička oficira odgovorna za smrt više od milion ljudi iz istočne Evrope u Drugom svetskom ratu, uglavnom Jevreja, Roma i komunista, ostao je jedini živi tužilac iz Nirnberškog procesa.

printscreen/bbc.com
Ben Ferenc: Rat pravi monstrume od ljudi

Danas 97-godišnji Ferenc se s porodicom iz rodne Transilvanije preselio u SAD kad je bio dete, a nakon što je na Harvardu završio pravo, prijavio se u vojsku i postao deo ekipe koja je istraživala nacističke zločine.

Bio je među prvima koje su posle oslobođenja sveta od nacizma pustili da kroči u zloglasne koncentracione logore.

U razgovoru za "CBS njuz" Ben Ferenc prisetio se susreta s preživelim dečakom, čiji je otac umro samo nekoliko dana pre nego što su njihovi oslobodioci ušli u kampove smrti.

- Taj dečak mi je ispričao da mu je tata svakog dana čuvao komadić hleba... U baraci bi ga pre spavanja sakrio ispod ruke kako mu ga drugi zarobljenici ne bi ukrali... Naslušao sam se groznih i jezivih svedočanstava, stvari koje zvuče toliko nestvarno, ali su se nažalost, zbilja desile - izjavio je Ferenc.

Posle rata, kad se vratio u SAD, dobio je, kaže, novi specijalni zadatak - morao je da prikupi dokaze o zločinima kako bi moglo da se sudi počiniocima gnsnih zločina.

- Pronašli smo tajne dokumente koji su otkrili svu brutalnost nacističkog režima. Vojnici su u istočnoj Evropi beležili baš sve - datum, ime grada i broj ubijenih. Oko 3.000 nacista imalo je zadatak da likvidira svakog Jevreja - starce, žene, decu, bez imalo milosti. U spisima su se pohvalili kako su samo u Kijevu u Ukrajini 1941. godine okupili 34.000 Jevreja - nakon što su im zaplenili sve vredno, ubijali su ih jednog po jednog, danima - prisetio se Ferenc.

Kad se broj žrtava iz njegovih istraživanja popeo na više od milion, američki advokat, tada tek 27-godišnjak, otputovao je u Nirnberg i zatražio suđenje, koje je rezultiralo hapšenjem 22 nacistička oficira, od kojih su četvorici izrekli smrtnu kaznu vešanjem, dok su ostali dobili dugogodišnji zatvor.

Prisećajući se horora kojima je svedočio u Drugom svetskom ratu za CBS News, Ben Ferenc zaključio je kako "svaki, baš svaki rat može od časnog čoveka da napravi ubicu", prenosi "Jutarnji list".

- Nacisti odgovorni za tolika zlodela nisu bili zveri, nego inteligentni i rodoljubni ljudi, nemojte to nikada zaboraviti. Rat može naterati svakog normalnog pojedinca da čini grozne stvari. Mislite li da je čovek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu zbilja bio monstrum? - pitanje je o kojem svet nikada ne treba da prestane da razmišlja - zaključio je Ferenc.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online