Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Flina je Moskva držala u šaci

Bivši vršilac dužnosti ministra pravde SAD Seli Jejts, u svedočenju pred Komitetom za pravosuđe Senata, rekla je da je Bela kuća upozorena da bi Rusi mogli da ucenjuju bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Reuters
Ruski čovek u Beloj kući: General Majkl Flin

Jejtsova je izjavila da je imala dva sastanka i jedan telefonski razgovor sa savetnikom Bele kuće Donom Mekgenom upravo zbog Flina. Ona je još rekla i da Rusi znaju šta je Flin radio, i da je on obmanuo potpredsednika i druge o tome šta je radio. Međutim, nije precizirala šta je to bilo. Kako je dodala, prenela je ovu informaciju Beloj kući i predsedniku Donaldu Trampu kako bi mogli da preduzmu akciju koju "smatraju odgovarajućom".

Ranije je portparol Bele kuće Šon Spajser potvrdio da je i bivši predsednik SAD Barak Obama upozorio u novembru tada tek izabranog predsednika Donalda Trampa da ne angažuje Flina za nacionalnog savetnika.

Obama je to upozorenje preneo Trampu tokom njihovog prvog sastanka u Ovalnom kabinetu 10. novembra, dva dana posle predsedničkih izbora, rekli su Obamini saradnici ranije koji su želeli da ostanu anonimni, prenosi Rojters.

Spajser je rekao da je Obama jasno stavio do znanja da ne podržava Flina. - Tačno je da je predsednik Obama pojasnio da nije baš ljubitelj generala Flina - rekao je Spajser na konferenciji za novinare.

Činjenica da je Obama direktno upozorio Trampa ukazuje da se bojazan zbog eventualnog Flinovog imenovanja proširila do najvišeg nivoa vlasti nekoliko meseci pre Obaminog zvaničnog odlaska, navodi AP.

Lavrov stigao u SAD

Ruski šef diplomatije od juče boravi u SAD gde će razgovarati sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom o Siriji, Ukrajini i o bilateralnim pitanjima.

Na pitanje senatora iz Južne Karoline Lindzi Grejma da li može da kaže šta je to tačno FBI utvrdio kod Flina, Jejtsova je rekla da to ne može da učini na sednici otvorenoj za javnost.

- Mogu samo da kažem da je naše kontraobaveštajno odeljenje došlo do saznanja koja su nas veoma zabrinula. I što je još opasnije, od mog upozorenja Beloj kući do ostavke Flina je prošlo još 18 dana. On je sve vreme imao pristup osetljivim informacijama i imenovao je puno ljudi u Savet za nacionalnu bezbednost - rekla je Jejtsova.

Istragu o vezama Donalda Trampa, odnosno njegovih saradnika sa ruskim tajnim službama, vodi se i pred Predstavničkim odborom i pred Senatom SAD, ali i FBI vodi svoju istragu u okviru koje je nedavno direktor FBI Džejms Komi rekao:

- Rusija je u ovom trenutku najveća opasnost u svetu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online