Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
00:33
Vestionline A

Ćutnja Putina i Trampa govori više od onoga što je rečeno

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp obavili su posle duže vremena telefonski razgovor.

Fotomontaža Reuters
Čitanjem između redova može mnogo toga da se sazna

Nakon dugo očekivanog direktnog kontakta dvojice lidera, informacije koje su izašle u javnost o njihovoj komunikaciju bile su nejasne. Ipak, po svemu što znamo čini se da je ono što nije rečeno podjednako važno.
 
O čemu je saopšteno da su razgovarali:

1. Sirija
Prema informacijama koje su došle iz Bele kuće, Putin i Tramp su se konačno složili da je "patnja u Siriji otišla predaleko", a navodno su razmatrali i uspostavljanje "sigurne zone" kako bi se olakšao položaj civila. Vašington je takođe najavio da će SAD imati predstavnika na narednim mirovnim pregovorima u Astani ove sedmice.

Sa druge strane, prema saopštenju Kremlja, akcenat je bio na rusko-američkoj saradnji u "borbi protiv međunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize".

2. Severna Koreja
Tenzije sa Severnom Korejom povodom nuklearnog programa Pjongjanga bile su geopolitički najvažniji događaj prvih 100 dana Trampove administracije. Kremlj je saopštio kako je Putin pozvao Trampa na uzdržanost i diplomatsko rešenje problema, dok je Bela kuća navela kako su dva predsednika "konaćno razgovarala o tome kako je najbolje rešiti opasnu situaciju u Severnoj Koreji".


3. Susret u Julu u Hamburgu
U američkom saopštenju nije pomenut u sastanak, ali se zato u ruskom navodi kako je dogovoren lični sastanak neposredno pred samit G20 u nemačkom gradu Hamburgu.

O čemu nisu razgovarali

4. Ukrajina
Ni jedna od dve strane nije pomenula da se govorilo o Ukrajini ili Krimu. Razlog za to može biti ili to da Tramp vidi Siriju i Severnu Koreju kao daleko važnije u bilateralnim odnosima, ili američka administracija ciljno želi da skrene pažnju sa ovih pitanja kako bi povratila poverenje neophodno za saradnju s Moskvom. 

5. Ljudska prava
Još jedno veliko pitanje koje je odsutno u izveštajima o razgovoru Putina i Trampa jesu navodi o ruskom mešanju u američke izbore, izveštaji o ubistvima homoseksualaca u Čečeniji, ljudska prava, sloboda medija i navodna represija nad civilnim društvom. Po ovim pitanjima Trampova administracija je za sada nema, a izgleda da je nemešanje u unutrašnja pitanja još uvek jedno od sve manje liste predizbornih obećanja kojih se Tramp drži.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online