Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
08:01
K. Marković - Vesti A

"Vesti" u Kizborou: Počelo oslikavanje hrama

Nakon gotovo decenijskog iščekivanja krajem marta započelo je freskopisanje najvećeg pravoslavnog hrama SPC u Viktoriji - crkve Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou.

Vesti
Sveštenici Dejan Milošević, Čedomir Videkanić i Milorad Lončar sa vernicima

Veliki zadatak poveren je iskusnom freskopiscu protođakonu i protomajstoru Miodragu Tomiću, koji je sa svojim učenicima i sledbenicima oslikao Lazaricu u Mataruškoj Banji i Duhovni centar u Kraljevu, kao i mnoge druge crkve sagrađene poslednjih tridesetak godina.

On je u manastiru Žiči osnovao i ikonografsku radionicu "Sveti Luka" koju danas, podučavajući i druge, samostalno vode žičke monahinje. Protođakon Tomić je u Australiji oslikao hramove u Brizbejnu i Ruti Hilu.

- Za sveštenika i freskopisca ništa nije daleko, pa ni Australija. To nije fraza, tako živim i nosim u duši - kaže Miodrag Tomić i dodaje:

- Kada bi mi neko rekao da narednog meseca idem na Aljasku, na Antarktik gde ima naše zajednice, Boga radi i te zajednice, otišao bih. Ništa mi nije daleko, ništa mi nije veliko.

Predstavlja mi veliku radost da se sretnem s našom zajednicom koja je i ovde, pod ovim parčetom neba, da uradimo nešto dobro i utkamo svo dobro razmišljanje svakog pojedinca u "zid".

Veliku radost mnogobrojnih vernika dele i sveštenici Milorad Lončar i Dejan Milošević, koji sa nestrpljenjem očekuju da hram zasija u punom sjaju.

Najradosniji dan

- S nestrpljenjem očekujemo da se iz hrama ukloni platforma koja nosi skelu. To će se dogoditi kada se završi kupola, a to će biti gotovo najradosniji dan u istoriji ove crkve - veli prota Lončar.

Protojerej-stavrofor Milorad Lončar, kome se bliže penzionerski dani, ukrašavanje hrama vidi kao krunu svešteničke karijere. Svojevremeno je sa parohijanima u Ruti Hilu gradio hram, ali nikada do sada nije učestvovao u oslikavanju hrama.

- Interesantno je da sam učestvovao u izgradnji hrama Svetog arhiđakona Stefana, a da ću svoju svešteničku karijeru završiti u drugom hramu Svetog Stefana, gde mi se ukazala prilika da učestvujem u izuzetno važnom poslu - ponosno kaže prota Lončar.

Freskopisanje, dodaje prota Milorad Lončar, povereno je iskusnom protođakonu Tomiću, koji je već bio angažovan u Brizbejnu, pa je time ubrzan početak radova.

- On je vrstan freskopisac, i pokazaće sigurno svoje umeće. Ocu Dejanu, svim parohijanima i meni, vrlo je važno da je freskopisac oduševljen, jer će se to i dokazati na zidovima naše crkve.
Višegodišnje kašnjenje u radovima na oslikavanju hrama, podsećaju u Kizborou, prouzrokovano je velikim pripremnim radovima i sanacijom krova.

- Velikim angažovanjem i zalaganjem naših parohijana, kojima smo izuzetno zahvalni, mogli smo da započnemo sa radovima. Ipak, moramo da pomenemo da je veliku pomoć u ovom završnom delu pružio Aleksa Manojlović iz Sidneja, koji je na sreću svih parohijana pristao da pomogne sa skelama. To je veliki prilog za našu parohiju - kaže prota Lončar.

Rad po etapama

Tokom oslikavanja hrama u Kizborou crkveni život i službe odvijaće se u hramu bez ikakvih smetnji.
- Crkva će se oslikavati po etapama, od kupole, oltara, plafona, zidova, do završetka. Kada bude završen, naš hram će biti u srpskom vizantijskom stilu u kome će preovladavati klasična novoobnovljena vizantijska srpska ikona - poručuje sveštenik Milošević.

- Aleksu kao da je Bog poslao, još jednom je pokazao svoje neimarstvo, pomagao je veliki broj crkava u Australiji. Poručio nam je, kada je izašao u susret, da što nam više pomaže, njemu Bog sve više vraća. Hvala mu!

Freskopisanje hrama, sigurno je, iziskuje velike finansijske izdatke. Ipak, u Kizborou su se godinama spremali za taj poduhvat, ali, kako kaže sveštenik Dejan Milošević, očekuju pomoć parohijana da se posao što pre završi.

Kao Isusova molitva

- Meni, kao svetogorskom ikonopiscu, rad sa četkicom je zapravo rad Isusove molitve, sinhronizacija molitve i četkice sa zidom. Ništa lično ne dajem svoje, sve je ovo Božje - kaže Miodrag Tomić.

- Očekujemo od naših parohijana, ali i šire, da nam pomognu. Još razrađujemo kolika će biti cena oslikavanja, ali svakako da je to prevelik projekat da bi sama parohija mogla da snosi sve troškove. Apelujemo na sve ljude dobre volje, koji bi da ugrade svoju ciglu u hram, da nam se jave i da se dogovorimo o pomoći - kaže sveštenik Milošević.
Očekuje se da će hram biti oslikan u narednih nekoliko godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online