Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.04.2017.
01:13
Tanjug, Vestionline A

Studija: Ako Makron pobedi, EU bi mogla formirati svoju vojsku

Francuska bi mogla biti vodeća sila u uspostavljanju evropskih vojnih snaga, ukoliko, prema očekivanjima, Emanuel Makron pobedi u drugom krugu predsjedni kih izbora, navodi se u objavljenom izveštaju organizacije "Prijatelji Evrope" (Friends of Europe).

Reuters
Koja će struja pobediti: Emanuel Makron ili Marin le Pen?

Stručnjaci i analitičari ove ugledne organizacije istraživali su opcije razvoja bezbednosnog i odbrambenog sektora u Francuskoj, koji će imati ključni uticaj na budućnost Evropske unije i Evrope u celini.

- Francuska je danas najvažnija za odbranu Evrope. Nakon izlaska Velike Britanije, ona će biti jedina nuklearna sila u EU i jedina stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Pravac koji Francuska odabere oblikovaće perspektivu cele Unije u narednim godinama - navodi se u studiji.

Naglašava se i uloga francuskih vojnih snaga tokom prethodnih decenije, posebno u operacijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, te ističe da će u budućnosti ona postati i mnogo važnija, uprkos činjenici da je njen uticaj u EU u padu u odnosu na Nemačku, zbog ekonomske stagnacije Francuske i uspona Berlina. 

- Ali, Francuska je vojno angažovana u svetu više nego ijedna druga članica EU - navedeno je u izveštaju, koji prenosi Fena. 

Nakon niza terorističkih napada u Parizu 2015. godine glavno pitanje bezbednosti u Francuskoj postala je borba protiv terorizma.

Francuska i SAD - bitan faktor saradnje

Cinici iz SAD su zaključili da je to odgovor Francuskoj koja se protivila vojnoj akciji u Iraku 2003. godine, kaže se u dokumentu. 

Građani očekuju jačanje unutrašnje bezbednosti, ali stručnjaci upozoravaju da se ni bitka na međunarodnom planu ne sme zapostaviti, smatraju eksperti organizacije "Prijatelji Evrope", analizirajući i mogućnosti i pravce jačanja francuske vojne moći.

Danas je Pariz neizostavan partner SAD u vojnim akcijama u Africi i na Bliskom istoku ali, kako navodi studija, temelj za francusku odluku o tome kojim pravcem će krenuti biće "četiri jahača apokalipse": Tramp, Bregzit, Putin i Islamska drzava, a u manjoj meri Turska.

- Budući predsednik Francuske će se morati suočiti sa neizvesnostima na globalnom planu i dugoročnim rizicima. Stoga postoje četiri moguća scenarija od kojih svaki nosi svoje mane i pozitivne strane - navedeno je u izveštaju.

Dve struje: Marin le Pen ili EU

Prvi scenario bi od Francuske napravio "usamljenog vuka" koji bi razvijao svoj sistem odbrane i fokusirao se na svoje granice i bezbednost, neovisno od međunarodnih partnera. Ukoliko bi pobedila Marin le Pen, ovo je najverovatniji scenario. 

Međutim, ako Makron pobedi, Francuska bi mogla biti lider u formiranju evropskih bezbednosnih snaga, faktički - vojske koja bi se angažovala tamo gde NATO nije spreman. 

Bila bi to stalna vojna struktura koja bi zahtevala zajedničko finansiranje.

Druge moguće opcije su bilateralno povezivanje Francuske sa pojedinim članicama, Nemačkom, Italijom, Španijom ili Poljskom, te jačanje "evropskog krila" NATO-a.

Uprkos tome što će biti važan i ishod parlamentarnih izbora u junu, odluka o budućnosti će zavisiti ponajviše od novog šefa Jelisejske palate. 

Mnogi, navodi se u studiji, još nisu svesni koliko će pravac koji Francuska odabere u pogledu odbrane imati posledica ne samo po njene građane, nego i po celu Evropu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online