Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.04.2017.
07:50
Vestionline A

CNN: Asad i Kim - kako se kalilo prijateljstvo dvojice diktatora?

Novinari CNN Zahra Ulah i Ivan Votson u nedavnom članku uporedili su vladare dve zemlje koje su trenutno u napetim odnosima s ostatkom sveta.

Reuters
Amerikancima su oni veoma slični: Kim Džong Un i Bašar al Asad

"Trampova administracije se u prvih 100 dana na vlasti našla u sukobu s dvojicom diktatora: sirijskim Bašarom al Asadom i severnokorejskim Kim Džong Unom. Njih dvojica vladaju na suprotnim delovima sveta, ali im je način vladavine začuđujuće sličan", piše CNN, prenosi index.hr.

Moćni pokrovitelji

"Osim što zavise jedna od druge, obe zemlje zavise i od pokroviteljstva velikih zemalja. Rusija Siriji šalje oružje i vojsku, a 80 odsto međunarodne trgovine u Severnoj Koreji zavisi od Kine. Sjedinjene Američke Države zajednički su neprijatelj obeju zemalja, a stručnjaci napominju da bi se te zemlje mogle još i više zbližiti zbog vlastite izolovanosti", pišu dvoje novinara.

Porodični "posao"

"Vladaju zemljama sličnih veličina i sličnog broja stanovnika. Obojica su nasledila položaj od svojih očeva, a njihove dinastije poznate su po vladavini pomoću straha i represije", navodi se u tesktu.

Hafez el-Asad došao je na vlast 1970. godine nakon puča, a vladao je Sirijom 29 godina. Prvi mu je sin poginuo u automobilskoj nesreći, pa je drugog sina Bašara pripremao za naslednika.

Bašar el Asad preuzeo je vlast 2000. godine, nakon očeve smrti.

Severnokorejska dinastija malo je starija. Kim Il Sung, deda dinastije poznat i kao "večni predsednik", postao je premijer 1948. godine uz rusku pomoć.

Nakon smrti 1994. godine nasledio ga je sin Kim Džong Il, a zatim je na čelo države, koja uveliko neguje kult ličnosti, došao njegov najmlađi sin i sadašnji diktator Kim Džong Un, navodi se dalje.

Dok se Severna Koreja smatrala otpadničkom državom, Sirija je negovala diplomatske i političke odnose sa Zapadom. Ali to se promenilo s izbijanjem rata pre više od šest godina, a Sirija i Severna Koreja ostale su u prijateljskim odnosima.

Pjongjangov put do Damaska

"Hafez el-Asad susreo se s Kim Il Sungom u sedamdesetim godinama i stvorili su vojne veze jer su obe zemlje podložne Rusiji i povezane s njom", piše CNN.

CNN dalje navodi da jedna država drugoj šalje poruke podrške i godinama se sumnja da sarađuju. U glavnom gradu Severne Koreje, Pjongjangu, postoji sirijska ambasada, a pretpostavlja se i da Severna Koreja nabavlja oružje Siriji.

Ranije ovoga meseca, nakon navodnog sirijskog napada hemijskim oružjem Kim Džong Un poslao je čestitku za godišnjicu osnivanja sirijske vladajuće stranke i za odnos prema neprijateljima, a 20. aprila Asad mu se zahvalio.

Pre dve godine u Siriji je otvoren park nazvan po Kim Džong Unu, a na otvaranju su ga nazvali "istorijskim vladarom i vođom".

Pritisak SAD

Dve otuđene zemlje brzo su se našle na meti američkoga predsednika Donalda Trampa.

"Njegova administracija nastoji da obustavi sirijsko služenje hemijskim oružjem i severnokorejsko nuklearno naoružanje tako da nagovara Kinu i Rusiju da ih prestanu podržavati. Potpredsednik SAD Majk Pens nedavno je zapretio da se Sjeverna Koreja neće dobro provesti nastavi li s izazivanjem SAD. Ali i Sirija i Severna Koreja nastavljaju im prkositi. Kim Džong Un preti nuklearnim napadima, a Bašar el Asad poriče napade hemijskim oružjem", zaključuju Ulah i Votson.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online