Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.04.2017.
00:59 >> 10:40h
Vestionline A

Tesna trka: Hoće li Erdogan postati sultan?

Turski birači, 55 miliona, odlučuju danas o predlogu Ustava da li žele da njihov parlamentarni sistem ovlašćenja transformišu u izvršni, predsednički zašta se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan već duže vreme zalaže ukazujući da će ta promena Turskoj doneti preko potrebnu stabinost, pozivajući svoje sunarodnike da u glasaju "za" odobrenje ustavnih promena.

Tanjug/AP
Hoće li uspeti? Redžep Tajip Erdogan 

Međutim, kritičari tvrde da Erdogan sve više postaje autokrata i plaše se da će promene zacementirati njegovu dominaciju u sistemu koji će imati jako malo mehanizama uzajamne kontrole vlasti.

Glavna opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP), prokurdska Narodna demokratska stranka i drugi kritičari zastupaju stav da će amandmani dati previše moći pojedincu, narušivši razdvajanje vlasti u Vladi.

U Turskoj je i dalje na snazi vanredno stanje otkad je grupa u turskoj vojsci pokušala srušiti Vladu u neuspelom pokušaju državnog udara u kojem je ukupno ubijeno oko 300 ljudi.

Odnosni Ankare sa Evropskom unijom, posebno sa Nemačkom i Holandijom napeti su od marta kada su obe države zabranile turskim ministrima kampanju za referendum unutar njihovih granica, gde žive milioni turskih glasača.

- Prihvatamo da parlamentarni sistem u Turskoj ima svoje manjkavosti. Međutim, predlog AKP-a ima potencijal da produbi probleme u sistemu, umesto da ih reši. U Turskoj postoji parlamentarni sistem više od 100 godina. Odbacivanje ove tradicije neće ništa rešiti  rekao je Sezgin Tanrikul viši zastupnik CHP-a za "Al Džaziru". On predvodi kampanju te stranke za odričan glas na referendumu i ukazuje da AKP pokušava da uvede lični "predsednički sistem“ bez presedana, dok bi u praksi zapravo ukinuli parlamentarni sistem.

- Turska je veoma raznolika u pogledu svojih političkih i društvenih boja. A parlamentarni sistem je bio platforma na kojoj su se ove boje mešale, pregovarajući i diskutujući o problemima da bi dostigli zajedničku mudrost - naglasio je Tanrikul i dodao da parlamentarni sistem nije nešto nedodirljivo i sveto i da je kristalno je jasno da problemi u Turskoj ne potiču iz samog sistema, već iz načina na koji se primenjuju Turskoj.

Šta kažu ankete?

Istraživanja javnog mnjenja ionako treba uzimati sa rezervom, a pogotovo u Turskoj - svi koji tamo vrše ankete u biračkom telu su naklonjeni jednom ili drugom taboru, mada češće Erdoganu. Novinska agencija Rojters je izvukla prosek osam poslednjih anketa koje smatraju relevantnim: po tome je 50,8 odsto građana za ustavne promene. Očekuje se tesna trka.

On ukazuje i na to da se Erdoganova stranka AKP suočava sa ozbiljnom političkom krizom i da želi da izbegne odgovornost za krizu koju su izazvali tokom 15 godina, koliko su na vlasti, kao i da pokušava da okrivi parlamentarni sistem za trenutnu situaciju. Međutim, tvrdi Tanrikul, da bi glasanje za izmenu ustava na referendumu produbilo krizu.

- Ukoliko pokušate nametnuti jednu boju, vladavinu jednog čoveka, u ovom šarenom mestu, problemi će se produbiti. Stoga će glasanje "za“ na referendumu verovatno učiniti ove različite boje uznemirenim i mrzovoljnim- rekao je Tanrikul.

On je ukazao i na činjenice da je Erdoganova partija AKP je započela veštačku krizu sa Evropom, i pokušava pojačati nacionalističke osećaje u Turskoj kako bi dobio više glasova na referendumu, dok političari desničari u Evropi koriste ovu politiku AKP-a da poboljšaju desničarske tendencije u svojim državama.

- Stav CHP-a je nepokolebljiv, vođenje miroljubive politike u državi i van nje. Turska ne može podneti više tenzija, ali ni vladajuća stranka ni političari u Evropi ne mare za to - ukazuje Tanrikul.

Vanredno stanje i referednum

On smatra da nije trebalo organizovati referendum dok je na snazi vanredno stanje, pogotovo ne o tako važnom ustavnom pitanju i ukazuje da će referendum produbiti polarizaciju kroz koju Turska prolazi. 

Tanrikul kaže da odnosi između Turske i EU prolaze kroz tešku fazu i da je došlo do zastoja u pregovorima o pridruživanju jer Vlada vidi članstvo u EU kao prepreku za ostvarenje vlastitih ciljeva, a sa AKP-om na vlasti, Turska bi se mogla udaljiti od puta ka članstvu u EU.

Šta će Turska odabrati i kojim putem će od danas ići, odlučiće građani na referednumu.

Da li će Turci u inostranstvu odlučiti?

Prema podacima turske vlade, u inostranstvu živi 5,5 miliona Turaka, samo u zapadnoj Evropi njih 4,6 miliona. Ukupan broj stanovništva u Turskoj je oko 80 miliona, od toga je 55 miliona s pravom glasa. Tako da bi Turci, koji žive u inostranstvu, mogli na referendumu da odigraju određenu ulogu. Zbog toga su obe strane pokušavale da dobiju podršku Turaka u Austriji i Holandiji, a pre svega u Nemačkoj u kojoj živi oko 1,4 miliona Turaka s pravom glasa. Oni su glasali ranije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online