Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.04.2017.
10:28
Vestionline A

Trampova "ratna soba": Ko je sve odlučivao o bombardovanju Sirije?

Šon Spajser, portparol Bele kuće objavio je na Tviteru fotografiju koja je izazvala zanimljive reakcije javnosti. Naime, na fotografiji možemo videti Trampovu takozvanu "Ratnu sobu" na Floridi, u kojoj je doneta odluka o napadu na vojnu bazu u Siriji. Kao što možemo videti na slici, svi gledaju u jedan monitor. Ali, postavlja se pitanje u šta oni to gledaju? I ko je doneo odluku o bombarodvanju Sirije?

Reuters
Donald Tramp i njegovi ljudi u vreme bombardovanja Sirije

Kako je napisao Spajser na Tviteru, prisutni gledaju u ekran koji pokazuje potpredsednika SAD Majka Pensa, ministra odbrane Džejmsa Matisa i generala Džozefa Danforda. Njih trojica deo su tima zaduženog za nacionalnu bezbednost, Spajser je iza Trampa sa leve strane, prenosi BBC.

Sam pogled na fotografiju, piše BBC, evocira uspomene na možda najpoznatiju "ratnu sobu" modernog doba, iz 2011, kada su predsednik Barak Obama i njegov tim posmatrali kako se odvija akcija ubistva Osame bin Ladena.

Ključna razlika je, naravno, ta da je Obamina fotografija napravljena u Beloj kući u posebnoj prostoriji. Tramp i njegov tim su bili u Mar-a-Lagu na Floridi.

Takođe, Džerad Kušner je za stolom, dok je vodeći Trampov strateg Stiv Benon u ćošku. Takođe, jedan od Benonovih najbližih saveznika u Beloj kući Stefan Miler sedi pored Benona, ali jedva se vidi.

Kako piše BBC, još jedna stvar je interesantna u vezi sa ovom fotografijom. Sa predsednikove leve strane je državni sekretar Reks Tilerson. Sa njegove desne? Ministar trgovine Vilbur Ros i ministar finansija Stiv Menušin - osobe koje ne biste trebalo da očekujete na ovakvoj vrsti sastanaka.

Objašnjenje bi moglo da bude to što je Tramp na sastanak sa Đinpingom putovao sa ekspertima za ekonomiju. Tu je direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Geri Koen.

Na fotografiji se vidi i jedna žena - Dina Pauel, zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost. Ona je u toku predsedničke tranzicije bila savetnica Ivanki Tramp, kao i Geri Koen i ona je nekada bila na visokom položaju u "Goldman Saksu".

Na fotografiji su šestorica muškaraca koje bi najbolje bilo opisati kao političke savetnike, četvorica zvaničnika za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove, tri člana Trampovog tima za ekonomiju i vojni ataše.

"O, i predsednik. Tu je i on", piše BBC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online