Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
06:44
Tanjug A

Belgija preuzima predsedavanje EU

Politički duboko podeljena i s vladom u ostavci, Belgija preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskoj uniji, koja je, takođe, u veoma nezavidnoj situaciji zbog ekonomske krize, najteže u poslednjih pedeset godina. Unutrašnji problemi u Belgiji, međutim, ne bi trebalo da imaju ozbiljnijeg uticaja na sposobnost ove države da u narednih šest meseci predvodi Uniju.

Nova vlada Belgije, posle izbora održanih 13. juna na kojim su pobedili flamanski separatisti, mogla bi da bude formirana najranije u oktobru, a do tada će državom upravljati premijer u ostavci Iv Leterm.


Belgijsko predsedavanje, kako je najavio Leterm, imaće pet osnovnih prioriteta, među kojima su najvažniji učvršćivanje evropskih institucija u skladu s Lisabonskim sporazumom i strategija za izlazak iz ekonomske krize.


Proširenje Unije je "jedan od najvažnijih poslova" i Belgija, koja je "vatreni pristalica evropskih integracija", namerava da održi kontinuitet sa dosadašnjom politikom.

Stav Belgije je da se mora iskoristiti istorijska mogućnost za proširenje koja postoji u ovom trenutku i da se svim državama koje teže članstvu mora obezbediti sigurna evropska budućnost, ali da se pridruživanje mora obaviti na osnovu istinskog napretka koji ostvaruju te zemlje.


U tom kontekstu, pružanje evropske budućnosti svim državama Zapadnog Balkana ostaće jedan od prioriteta Unije i tokom predstojećeg belgijskog predsedavanja, dok bi, kako su najavili Leterm i šef diplomatije Steven Vanakere, o kandidaturi Srbije za članstvo u EU moglo da bude reči na sastancima evropskih šefova diplomatije u septembru ili oktobru.

Herman Van Rompej

Predstavljajući program predsedavanja, Leterm je naveo da Belgija namerava da "ograniči svoju ulogu" i da veći prostor da predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju i visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.


Na ekonomskom planu, Belgija želi da pospeši privredni rast pomoću paketa mera koji bi povećao nadzor nad finansijskim tržištima, pospešio razvoj ekoloških poslova, inovaciju i tranziciju ka ekološkoj privredi.


U ovom smislu, Belgija će najpre raditi na stvaranju čvrstog i konkretnog okvira za sprovođenje predloga koje je iznela Evropska komisija, kao i na uspostavljanju bolje ekonomske koordinacije među evropskim državama.


Belgija, takođe, želi da radi na unapređenju socijalne kohezije i borbi protiv siromaštva jačanjem službi od opšteg interesa, poboljšanju zdravstva i sprovođenju penzionih reformi.


Treći prioritet belgijskog predsedavanja jeste borba protiv klimatskih promena i zaštita životne okoline u okviru koje će raditi na uspostavljanju ekološki čiste privrede, pripremama za konferenciju o klimatskim promenama UN i prilagođavanju poreske politike kako bi se ona uskladila sa ostalim ciljevima Unije po pitanju zapošljavanja, energije, saobraćaja i smanjenja ispuštanja štetnih gasova.


Na polju pravosuđa i unutrašnjih poslova Belgija namerava da sprovede takozvani Stokholmski program pokrenut 2009. tokom švedskog predsedavanja Uniji i uspostavi međusobno priznavanje sudskih odluka.


Peti na listi belgijskih prioriteta jesu spoljni odnosi, gde Belgija želi da konačno uspostavi rad novog diplomatskog tela Unije.


Belgija predsedavanje preuzima od Španije, čije je šestomesečno vođenje Unije premijer ove zemlje Hose Luis Sapatero ocenio kao "pozitivno" i "korisno".


Šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU Belgija 1. januara 2011. godine ustupa Mađarskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online