Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.04.2017.
13:58
Vestionline A

Vladimir Putin je mnogo racionalniji od Donalda Trampa

Zbližavanje SAD i Rusije je poželjno, kada se u obzir uzmu izazovi na Bliskom istoku, smatra bivši kancelar Nemačke Gerhard Šreder.

en.wikipedia.org
Šreder više ceni Vladimira Putina

U intervjuu magazinu "Špigl“, Šreder je izjavio da ruski političari govore da su spremni da poboljšaju odnose, ali da žele realne akcije. To isto govori i druga strana.

- Kako bi se vodili pregovori i usredsredilo se na konkretne ciljeve, potrebno je određeno poverenje i uzajamno poštovanje - naglasio je Šreder.

Na pitanje novinara o ličnim kvalitetima Vladimira Putina i Donalda Trampa i njihovog hipotetičkoj sličnosti, bivši nemački kancelar je naveo da ne poznaje lično američkog predsednika, ali da smatra da ima više razlika nego sličnosti u karakterima američkog i ruskog predsednika.

- Vladimir Putin je mnogo racionalniji od Donalda Trampa - izjavio je Šreder.

U intervjuu nemačkom listu, bivši kancelar te zemlje naveo je da ima osećaj da je sloboda medija zaista pod znakom pitanja, kada se pogleda kako se predsednik SAD ponaša prema medijima.

Trampu pokazati šta nam smeta

- Upravo zato treba vrlo jasno da pokažemo svima, između ostalog i Americi, gde je naša granica - naglasio je Šreder. Prema njegovim rečima, nije dovoljno postaviti se na taj način samo prema Turskoj.

- Treba da pokažemo i Trampu šta nam smeta - iako je to malo komplikovanije - rekao je on.

Što se tiče zahteva NATO-a zemljama-članicama da povećaju rashode za odbranu na 2 odsto BDP-a, Šreder je izjavio da to nije obavezno. On je naglasio da odgovarajuća formulacija ne postoji niti je bila dogovorena ni na jednom samitu Alijanse od 2002. do 2014. godine.

Osim toga, po njegovom mišljenju, zahtev da se izdvoji više sredstava za odbranu je pogrešan. NATO pritom stalno pokušava da se poziva na navodnu rusku pretnju, ali je u stvarnosti sasvim drugačije, ubeđen je bivši kancelar Nemačke. On je podsetio da, ako se pogleda koliko je koja država uložila u odbranu, dobija se da je SAD 596 milijardi dolara, Kina — 215 milijardi dolara, Saudijska Arabija — 87 milijardi dolara, Rusija — 66 milijardi dolara, a Velika Britanija — 56 milijardi dolara.

- Amerikanci troše na vojsku devet puta više nego Rusi - naglasio je Šreder u intervjuu "Špiglu“.

Političar je naglasio da u SAD "pogrešno smatraju da je bezbednost povezana samo sa jakom savremenom vojskom“, ali migraciona kriza je pokazala da nije tako. Izbeglice je nemoguće zadržati ni uz pomoć savremene vojske, izjavio je Gerhard Šreder.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online