Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 31.03.2017.
14:11
Vestionline A

Zapad zabrinut: Ruski projektil "Cirkon" šest puta brži od zvuka, nemoguće ga presresti

U Rusiji su u toku pripreme za testiranje novog hipersoničnog projektila koji je gotovo nemoguće presresti, jer raketa Cirkon je u stanju da leti i do šest puta brže od zvuka, zbog čega je Zapad je i više nego zabrinut, navodi se u analizi na sajtu Dojče velea.

youtube.com/All In One A-1
Ruska hipersonična raketa postiže neverovatnu brzinu

Ruska hipersonična raketa, koja bi trebalo da dosegne brzinu od 7.400 kilometara na čas, predstavlja takav  kvantni skok u tehnologiji , da bi zapadna protivvazdušna odbrana ođednom mogla da postane  zastarela , ocenjuje za DV britanski analitičar Tim Ripli. 

Teoretski, i ukoliko testiranje prođe kao što je planirano, krstareca raketa  Cirkon  bi trebalo da rastojanje od 250 kilometara pređe za dva i po minuta - a to je toliko brzo da je čini gotovo nedodirljivom  za konvencionalnu tehnologiju odbrane, navodi se na sajtu DV-a.

Raketa  Cirkon  u razvoju je nekoliko godina i njom ce biti naoružani ruski ratni brodovi. 

Ruska novinska agencija  Interfaks  je prošlog meseca javila da ce raketa od pet tona prvi put biti testirana ovog proleca, godinu dana ranije nego što je planirano. Ruski mediji javili su da bi projektil mogao da bude potpuno operativan do kraja ove decenije, piše na sajtu.

Britanci upozoravaju: Naši i američki brodovi su ranjivi

Reagujući na razvoj  Cirkona , nekoliko novina u Velikoj Britaniji ovih dana je upozorilo da bi time postali ranjiviji čak i najmoderniji ratni brodovi SAD i Velike Britanije - uključujući i nosače aviona. 

Dva najnovija britanska nosača aviona -  HMS Kraljica Elizabeta  i  HMS Princeza od Velsa  - koji bi trebalo da uđu u flotu 2020. godine, mogu da presretnu rakete duplo sporije od  Cirkona ,piše  Independent . Ti ratni brodovi britansku vladu su koštali 8,1 milijardu evra, a novo rusko hipersonicno oružje pretvorice ih najvecu propalu vojnu investiciju svih vremena, navodi DV.

Prema ruskim medijima,  Cirkon  može da se programira da tokom leta traži i napada svoj cilj i mogao bi čak da dosegne udaljenosti od oko 500 kilometara. Ripli kaže da bi tim ruskim oružjem ranjivi postali i mnogi evropski gradovi:  Uz modifikaciju, moguci su napadi kakve je u prošlosti SAD izvodila protiv Iraka, Avganistana i Srbije .

Sjedinjene Americke Države takode razvijaju svoje hipersonično oružje, ali tamošnji naucnici izgleda nisu tako daleko odmakli. U izveštaju za prošlu godinu, Američka nacionalna akademija nauka zaključila je da u trci naoružavanja hipersoničnim oružjem SAD zaostaju za Rusijom i Kinom. Akademija je pozvala na dalja ulaganja u projektile koji mogu da dosegnu brzinu od pet maha ili više.

Zapad prilično zaostao

Koliko se zna, izgleda da je Zapad prilicno zaostao , kaže Ripli.  Ali to ne znaci da ne postoji neki super-tajni projekat Americke agencije za projekte odbrane (DARPA).  Ta agencija ima godišnji budžet od tri milijarde dolara za razvoj novih tehnologija za americku vojsku.

Ripli veruje da se Zapad s pravom brine zbog ruskih vojnih dostignuća i upozorava da je nova trka u naoružanju sada neizbežna:  Ponovo smo u periodu moguceg vojnog reciprociteta.

Nedavno smo imali dogadaje u Ukrajini, na Krimu i u Siriji, gde je Rusija koristila oružje koje je svakako u rangu s americkim i britanskim ekvivalentima, ukljucujući i krstareće rakete iz podmornica.

POVEZANE VESTI

Petak 31.03.2017. 22:47
Zapad zabrinut zbog ovog ruskog zapad zabrinut zbog onog ruskog-tako je to s nečistom savešću;prividja mu se i ono čega nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online