Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.03.2017.
02:00
ekspres A

Sibirska tajna: Najmisterioznije nalazište u Rusiji (VIDEO)

Stara je kao Dioklecijanova palata, usred jezera i usred ničega... Građevina stara 1.300 godina koja podseća na tvrđavu na jezeru Tere Kol na samom jugu Sibira već godinama zbunjuje stručnjake, piše "Njuzvik".

youtube.com/ Vladimir Nikitinskiй
Misterija u Sibiru

Ovaj antički kompleks predstavlja najmisterioznije arheološko nalazište u Rusiji. Na prvi pogled čini se da je u pitanju antička tvrđava s visokim zidinama zamišljenim da spreče neprijatelje da uđu.

Drugi naučnici smatraju da je u pitanju i letnja palata, manastir, memorijalno zdanje, ritualni centar ili astronomska opservatorija.

Čini se da i nakon celog veka otkako je zdanje otkriveno, stručnjaci nisu bliži rešenju tajne ovih ruševina.

Nalazište je poznato pod imenom Por Bajin, što u prevodu znači "glinena kuća".

Nalazi se na ostrvcetu usred jezera u Tuvi u Sibiru, samo 32 kilometra od granice s Mongolijom. Iako su prva istraživanja obavljena još krajem 19. i sredinom 20. veka, ozbiljnija istraživanja počela su tek 2007. godine.

Smatra se da su je izgradili Ujguri u osmom veku, u stilu kineske gradnje, ali nema dokaza o tome da je ovde neko stalno živeo duže vreme. Smatra se da je napuštena nakon kraćeg korišćenja.

Spoljni zidovi uzdižu se do visine od 12 metara, a unutrašnji su visoki metar i po.

Građevina ima pravilan četvorougaoni oblik i precizno definisan raspored u unutrašnjosti koji uključuje više od 30 središnjih građevina, porodične kuće i sl.

Dužina ostrva je 240 metara, a tvrđava se prostire na površini od 3,3 hektara. Gradski ulaz se nalazi na srednjem delu istočnog zida, a levo i desno od kapije su utvrđene kule.

Kako nema nikakvog dokaza o tome na koji način je objekat zagrevan, smatra se da je zbog hladnoće i napušten jer bi zime u uslovima bez grejanja na 2.300 metara nadmorske visine bile nemoguće za preživljavanje.

Još od kraja 19. veka, Por Bajin naučnici povezuju s Ujgurskim Kaganatom (744-840) koje je činilo nomadsko stanovništvo.

Carstvo je obuhvatalo današnju Mongoliju i južni Sibir, ali lokacija ovog ostrva je ipak bila daleko od svih naselja i trgovačkih puteva. Ovde je pronađeno samo nekoliko predmeta kao što su glinene ploče, otisci ljudskih stopala, izbledeli crteži u boji, fragmenti spaljenog drveta, gvozdeni nož, kamena šolja, srebrna minđuša, gvozdeni ekser, komadi crepa.

Nijedan od ovih artefakta ne daje odgovor na pitanje koja je svrha građevine.    

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.03.2017. 05:42
A , onda dodjose rusi !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online