Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.03.2017.
13:58
Vestionline A

"Nebitni" džihadista zavio London u crno

Halid Masud, koji je u sredu pregazio tri osobe na Vestminsterskom mostu i usmrtio noževima policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, da bi ga zatim policajci upucali i ubili, rođen je kao Ejdrijen Elms.

Tanjug/AP
Kalid Masud je samo jedan u nizu radikalizovanih muslimana

Britanska policija je u četvrtak saopštila da je bio višestruko osuđivan za vršenje krivičnih dela, ali nijednom za neko delo u vezi sa terorizmom.

Masud (52) je bio poznat po brojnim pseudonimima i živeo je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gde je policija izvršila raciju tokom noći između srede i četvrtka, preneo je AFP.

Britanska policija je juče saopštila da je bio višestruko osuđivan za vršenje krivičnih dela, ali nijednom za neko delo u vezi sa terorizmom.

BBC navodi da se veruje da je sat vremena nakon što je iznajmio "hjundai" kontaktirao kompaniju i rekao im da mu automobil više nije potreban. Šta se dalje dešavalo do trenutka kada se odvezao do Vestminsterskog mosta gde je uleteo medu pešake, nije poznato.

Prema navodima policije, prvi put je osuđen u novembru 1983, a poslednji put u decembru 2003. godine zbog posedovanja noža.

Menadžer hotela u kome je odseo napadač iz Londona noć pre nego što je zaleteo džip na pešake na mostu Vestminster, da bi zatim izbo nožem policajca ispred parlamenta, rekao je da je ovaj bio neuobičajeno komunikativan i da je pominjao detalje o svojoj porodici, kao i to da mu je otac bolestan.

- Bio je normalan, zapravo prijateljski raspoložen, jer smo proveli oko pet do deset minuta u razgovoru sa njim o tome ko je i odakle je - rekao je Skaj Njuzu (Sky News) Saber Tumi.

Policija je pretresla sobu u hotelu Preston park u Brajtonu nakon napada, u potrazi za trgovima o Halidu Masudu, koji je danas identifikovan i po svom prethodnom imenu Edrijan Rasel Adžao.

Menadžer hotela rekao je da se Masud na recepciji prijavio pod svojim imenom i da je pomenuo da ima dvoje dece, kao i problem sa bolesnim ocem. Medju predmetima zaplenjenim iz sobe su i pegla za pantalone i držač za toalet papir.

Komšije u šoku

Tanjug/AP
Ivona Romek, komšinica Kalida Masuda

Komšije napadača su izjavile da ne mogu da veruju da je čovek koji je živeo blizu njih bio sposoban za takav zločin.

Ivona Romek, bivša komšinica Kalida Masuda rekla je da je on bio miran, porodičan čovek koji je voleo baštovanstvo.

Ona nije znala njegovo ime, ali ga je prepoznala sa slike na nosilima.

-Šokirana sam. Oni su bili fina porodica -veoma rezervisani. Nikada nisu pravili probleme. On je bio miran, imao je ženu mladu Azijatkinju i malo dete koje ide u školu - rekla je Romek.

Prema njenim rečima, porodica Masud se odselila iz komšiluka pre nekoliko meseci.

Automobil, kojim je napadač udario prolaznike na Vestminsterskom mostu u Londonu, iznajmljen je u Birmingemu u centralnoj Engleskoj, saopštila je rentakar kompanija "Enterprajz".

- Možemo da potvrdimo da automobil korišten u jučerašnjem napadu pripada našoj kompaniji - rekao je portparol kompanije "Enterprajz holdings".

On je dodao da je jedan zaposlenik prepoznao vozilo i registarske oznake.

- Proverili smo još jednom i odmah smo obavestili vlasti. Mi u potpunosti sarađujemo sa vlastima i pružićemo svaku moguću pomoć istrazi - rekao je portparol.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online