Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.03.2017.
18:01
S. Janković - Vesti A

Rušenje Soroša

Grupa republikanaca u američkom Kongresu priključila se istočnoevropskim političarima, koji uživaju podršku Rusije, sa zajedničkim ciljem da zaustave uticaj milijardera, berzanskog špekulanta Džordža Soroša.

Reuters
Mućkama zadužio pola sveta

Američko izdanje portala Politiko je obelodanilo da su predvođeni republikancem iz Nju Džersija Krisom Smitom i senatorom Jute Majkom Lijem, konzervativci uputili nekoliko važnih pisama, između ostalog i državnom sekretaru Reksu Tilersonu, u kojima optužuju Soroša da koristi donacije za nastojanje da u evropsku politiku unese svoje liberalne ideje.

Tramp sve promenio

Istu optužbu često iznosi i Moskva koja Soroševo finansiranje grupa civilnog društva u bivšim sovjetskim republikama shvata kao zaveru za instaliranje prozapadnih vlada.

Dok su republikanci godinama smatrali ovog mađarskog emigranta smrtnim neprijateljem na domaćoj političkoj sceni gde je ulagao desetine miliona dolara za podršku demokratskim kandidatima (finansirao je Hilari Klinton protiv Trampa), njihove politike na međunarodnoj sceni bile su mnogo sličnije i poklapale su se sa tradicionalnim republikanskim spoljnopolitičkim ciljevima.

Stvari su, međutim, počele da se menjaju posle pobede Donalda Trampa koji je u kampanji isticao nacionalističke teme, piše Politiko.

Političari s nacionalističkim opredeljenjem u nekoliko država istočnog bloka (uključujući i njegove zemljake Mađare) postali su sve agresivniji u traženju međunarodne podrške za svoj rat protiv Soroša, a stiče se utisak da su pronašli bar nekoliko saveznika među republikancima.

Razbijanje Makedonije

U pismima Lija, Smita i njihovih kolega osuđuje se ono što rade Soroševe fondacije u Makedoniji, pa i u Albaniji.

Pisma u kojima se od Stejt departmenta traži informacija o američkoj stranoj pomoći Soroševim grupama na Balkanu usledila su posle lobiranja desno orijentisane partije VMRO DPMNE u Makedoniji.

Predsednik Fonda za otvoreno društvo Kris Stoun smatra da autokratski režimi vide Trampov uspon kao blanko podršku za protivljenje reformama.

- Autorirarni političari, koji se danas označavaju kao "liberali", dugo su se protivili Džordžu Sorošu i viziji tzv. otvorenog društvu, ali ih je Trampova pobeda ohrabrila da idu još dalje - rekao je Stoun za Politiko.

Poen za Moskvu

Rusija pokušava da iskoristi krizu u Makedoniji da poseje seme nepoverenja u SAD i privuče desničarsku partiju u svoju orbitu, kažu zapadni analitičari upozoravajući da zabrinutost republikanaca daje Moskvi veliki propagandni poen, piše Politiko. Ruski mediji na engleskom pohvalili su pismo Lija i Smita kao dokaz da je Amerika kriva upravo za ono za šta je optužuje Rusija u 2016. - mešanje u unutrašnju politiku drugih zemalja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online