Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 23.03.2017.
19:10
sputniknews A

Rusija jača veze sa Kinom zbog aktivnosti SAD u Južnoj Koreji

Rusija i Kina povećavaju bezbednosnu saradnju usred raspoređivanja američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji, izjavio je za Sputnjik direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov.

Reuters
Kina i Rusija na jednoj, SAD na drugoj strani: Reks Tilerson (desno) sa kineskim predsednikom (levo)

Uljanov je dao izjavu nakon predavanja na Institutu za strane službe u Indiji na kojem je rekao da se "ne sme pojačavati sopstvena bezbednost na račun bezbednosti drugih", aludirajući na planove SAD da rasporede elemente sistema za protivraketnu odbranu u Južnoj Koreji.

Vašington i Seul su u julu 2016. postigli dogovor o postavljanju američkog protivraketnog sistema (THAAD) na tlu Južne Koreje. Početkom marta, raspoređivanje THAAD počelo je kao odgovor na balističke raketne probe Severne Koreje.

- Sve više sarađujemo sa Kinom na ovom pitanju (američkom sistemu za protivraketnu odbranu) -  rekao je Uljanov.

On je dodao da Kina i Rusija dele istu zabrinutost, ali sa regionalnim specifičnostima.

- Što se nas tiče, uglavnom se to odnosi na Evropu, a što se tiče Kine, azijski deo raketnog sistema je taj koji izaziva najviše zabrinutosti. To predstavlja osnovu za našu saradnju - istakao je Uljanov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zvanično je pomenulo da su tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Pekingu u leto 2016. godine dve zemlje usvojile deklaraciju o jačanju globalne strateške stabilnosti, čiji je najveći deo posvećen problematici raketnih sistema odbrane i uključuje kritiku ovog fenomena obe zemlje.

POVEZANE VESTI

Subota 01.04.2017. 22:12
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Русија никог неће депортовати као одговор на акције САД. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Русија никог неће депортовати као одговор на акције САД, саопштила је прес-служба Кремља. Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Министарство предлаже председнику Русије Владимиру Путину да прогласи „персонама нон грата“ 31 запосленог у америчкој амбасади у Москви и четворо у Генералном конзулату у Санкт Петербургу. Путин је рекао да ће се даљи кораци за опоравак руско-америчких односа градити полазећи од политике САД, коју ће спроводити новоизабрани амерички председник Доналд Трамп.
Subota 01.04.2017. 22:13
Осим тога, руски председник позвао је децу америчких дипломата у Кремљ на новогодишњу дечју манифестацију „Кремаљаска јелка“. „Нећемо стварати проблеме америчким дипломатама. Нећемо никога депортовати. Нећемо забранити њиховим породицама и деци да користе своја уобичајена места за одмор током новогодишњих празника. Штавише, сву децу америчких дипломата акредитованих у Русији позивам да дођу на прославу Нове године у Кремљ“, наводи се у саопштењу. О америчким санкцијама Руски председник је у вези са увођењем нових америчких санкција Русији изјавио да нови непријатељски кораци америчке администрације сматра провокативним, усмереним на даље подривање односа, наводи се у саопштењу пре службе за односе са јавношћу.
Subota 01.04.2017. 22:13
Нови непријатељски кораци одлазеће америчке администрације видимо као провокацију усмерену на додатно подривање руско-америчких односа. Ово је очигледно у супротности са основним интересима и руског и америчког народа. Узимајући у обзир посебну одговорност Русије и САД у очувању глобалне безбедности, наноси штету и читавом комплексу међународних односа“, пише у саопштењу руског председника. Путин је у вези са увођењем нових санкција Русији рекао да Русија задржава право да узврати одговарајућим мерама, али се неће спуштати на ниво „кухињске“ дипломатије, пише у саопштењу. „Задржавајући право на одговарајуће мере, нећемо се спуштати на ниво неодговорне ’кухињске‘ дипломатије и даљи кораци ка обнови руско-америчких односа биће изграђени на основу политике коју ће обављати администрација председника Доналда Трампа.“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online