Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Albanac kasapio u Diseldorfu

Identitet muškarca koji je u četvrtak uveče izazvao uzbunu kada je na glavnoj železničkoj stanici u Diseldorfu napao ljude sekirom je poznat. Reč je o Fatmiru H. (36), Albancu s Kosova, koji je živeo u Vupertalu i po svemu sudeći je psihički bolesnik.

Tanjug/AP
Predstavnici policije Norbert Veseler i Ditmar Knajb

Ditmar Knajb, kriminalistički direktor na konferenciji za novinare u Diseldorfu saopštio je da je Fatmir H. došao u Nemačku 2009. godine i da ima dozvolu boravka "iz humanitarnih razloga".

Ovaj kosovski Albanac je u četvrtak oko 21 sat na liniji gradske železnice S28 iz Karsta prvo sekirom s leđa napao putnike koji su izlazili iz voza. Tada ga je jedan putnik gurnuo napolje i kako nije mogao da se vrati u vagon jer su se vrata zatvorila, Fatmir H. je šutirao i udarao pesnicama po vratima kako bi ponovo ušao.

Mačetom sekao na ulici

Samo 12 sati nakon krvoprolića na glavnoj železničkoj stanici, u Diseldorfu se dogodio novi napad hladnim oružjem i to na ulici u po bela dana.
Policija je verovatno pod utiskom prethodnog događaja s jakim snagama izašla na mesto zločina. Napadač se dao u bekstvo, a utvrđeno je da je nekom vrstom noža s dugim sečivom, verovatno mačetom, napao neimenovanog muškarca. Naneo mu je povrede koje na sreću nisu bile opasne po život.
Učenicima i nastavnicima obližnje "Teodor Fledner" gimnazije u Diseldorfu bilo je naređeno da ne napuštaju zgradu škole. Još ništa nije saopšteno o motivima napada.

Skočio s mosta, pa uhapšen

- Srećom, to se nije dogodilo jer bi posledice bile mnogo gore - ocenio je Knajb.
On je opisao da je Fatmir H. posle toga u zgradi železničke stanice nasumice nasrtao na prolaznike.

Ukupno je ranio devet osoba, pri čemu su četiri zadobile teške povrede glave. Njihovo stanje bilo je kritično, ali se u međuvremenu stabilizovalo. Naknadno su se javile još dve povređene osobe, a među žrtvama je i 13-godišnja devojčica, kao i dve Italijanke.

Paničan strah od terorizma

Nemačka policija je neuobičajeno brzo saopštila da napad nema terorističku ili religioznu pozadinu. Fatmir H. se nalazio u "psihički vanrednoj situaciji", kako je za "Špigl" potvrdio i jedan njegov rođak. On se obratio policiji i rekao da je reč o "psihički bolesnoj osobi, a ne o teroristi".
Portparolka policije istakla je da je za istragu poreklo uhapšenog nevažno, ali da su ga ipak saopštili jer su imali stotine poziva s tim u vezi, što svedoči o panici koja je pretila da se proširi. Zanimljivo je da je i pored toga dnevnik "Bild" prećutao činjenicu da je Fatmir H. izbeglica s Kosova. U prvim informacijama su mediji javili da je reč o osobi "poreklom iz bivše Jugoslavije".
Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne - Vestfalije Ralf Jeger se zahvalio diseldorfskoj policiji i svim spasiocima za brzu i efikasnu intervenciju. I on je potvrdio da se ne radi o islamističkom napadu.

Prilikom bekstva preko šina, pomahnitali Fatmir H. je skočio s mosta, pri čemu se teško povredio. Uhapšen je i s nekoliko preloma kostiju prebačen u bolnicu gde je operisan, a državno tužilaštvo je preuzelo slučaj. Fatmir H. još nije saslušan, ali je, po rečima Knajba, kazao da je hteo da policija puca u njega.

Mislio da ga progone

I krv žrtava dokaz

Prvo je javljeno da ima čak četvorica osumnjičenih, zatim da su uhapšene još dve osobe, da bi se na kraju ispostavilo da je ovo delo pojedinca. Glavna železnička stanica u Diseldorfu bila je satima blokirana, a u noći između četvrtka i petka ponovo otvorena za saobraćaj. Na vest o napadu, savezna policija je angažovala specijalce, pa čak i helikopter jer je postojao strah od novog napada, pa se očigledno strahovalo da je reč o terorističkom aktu.

Policija i služba državne bezbednosti su iste noći pretresle stan Fatmira H. u Vupertalu, ali nije pronađeno ništa što bi ukazivalo na motive povezane s terorizmom. Međutim, saopštila je policija, nađen je lekarski nalaz i lekovi koji ukazuju da se napadač lečio od paranoidne šizofrenije.

Osim toga, brat Fatmira H. u vreme napada je policiji u Vupertalu prijavio njegov nestanak. Na to se odlučio pošto je znao za psihičko stanje brata, ali i da je Fatmir H. kupio sekiru jer je mislio da ga neko progoni i da mu preti.

Udarao bez reči

- Video sam mnogo toga u životu, ali nikada ovako nešto. Samo je bez reči počeo da udara ljude sekirom - rekao je jedan od očevidaca.
Policija je u prvim trenucima apelovala na građane da izbegavaju područje oko železničke stanice. Tokom večeri je stanica postupno evakuisana.
- Sedeo sam sat i po u vozu. Dva puta je policija ulazila i pretraživala, dok nas nisu pustili napolje - ispričao je jedan od putnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online