Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.03.2017.
14:44
dw.com, Vestionline A

Poljska protiv ostatka Evrope

"Jaroslav Kačinjski nije mogao da spreči ponovni izbor Donalda Tuska za predsednika Saveta Evropske unije. Umesto toga, on detinjastom tvrdoglavošću gura čitavu Poljsku u izolaciju", smatra Barbara Vezel.

Reuters
Jaroslav Kačinjski "zatvara vrata" EU Poljskoj

Bilo je to političko ludilo prve klase. Još pre početka sastanka na vrhu Evropske unije, poljska premijerka najavila je da će učiniti sve kako bi sprečila ponovni izbor Donalda Tuska za predsednika Saveta EU. Šta znači "sve"? Ići će okolo, vrištaće i skakaće? Čitavo veče će da peva poljsku himnu?

Kao poslušna marioneta, ona u stvari samo sledi i one najbesmislenije naredbe svog stranačkog šefa Jaroslava Kačinjskog.

A on mrzi Donalda Tuska kao kugu: krivi ga za sopstveni izborni poraz 2007, a nekako ispada da je on odgovoran i za smrt njegovog brata.

Ali pokušati da se zbog toga uzmu kao taoci svih ostalih 27 zemalja, mogao je da se završi samo na jedan način: neuspehom.

Šta bi to trebalo da znači?

On opet pokušava da Evropskoj uniji nametne svoju volju i to ucenom, kroz provalu neverovatnog samouverenja o sopstvenoj važnosti. 

A to je, uzgred budi rečeno, u slučaju Tuska, završilo na grandiozno pogrešan način: glasanje je završilo sa 27 glasova za i jednim protiv. Ostavili su ga samog čak i njegovi prijatelji iz Višegradske grupe, kao i britanska premijerka.

Ovde se ne radi o više novca za Poljsku ili više uticaja prilikom odlučivanja u EU, kao što je to obično bilo do sada. Ovde se radi samo o samodokazivanju jednog jedinog čoveka. Možda i o poljskoj unutrašnjoj politici: o tome svedoči i vrištanje o "diktatu iz Berlina" nakon izbora Tuska.

I poljska vlada je već naučila kako funkcionišu "alternativne činjenice". I uverena je da će njeni birači oduševljeno da progutaju tu političku predstavu. Kod dela publike uvek dobro prolazi uloga "herojske žrtve".

Poljsko rušenje mostova

Ali inače? Gde je u stvari još mesto Poljske u Evropi? Kačinjski sve više vuče čitavu svoju zemlju u izolaciju.

- Budite oprezni oko toga koje ćete mostove da srušite za sobom - upozorio je Donald Tusk svoje zemljake.

Međutim, članovi vlade u Varšavi ponašaju se kao poludele pubertetlije i treskaju baš svim vratima koja mogu da dohvate.

To je detinjasto, nezrelo i nekako smešno ponašanje. U istoriji Evropske unije, koja je inače zaista bila bogata i idiotima, još se nije dogodilo da neka zemlja iz čiste tvrdoglavosti ne potpiše zaključke zato što nije uspela da nametne svoju volju.

Evropa je u teškom položaju i strpljivost "odraslih" u Uniji sa Poljskom ima svoje granice.

Već se mogu čuti prvi glasovi koji predlažu da se Varšavi zatvori slavina iz koje teče novac.

Svake godine iz evropskih fondova u Poljsku odlazi 11 milijardi evra. Ta je zemlja prima najveću pomoć u Evropskoj uniji. Za dve godine, pregovaraće se o narednom budžetu, a tada će i biti manje novca u kasi, jer neće više biti Velike Britanije.

Ako sada Poljska ugrozi i jedinstvo EU, i to iz čiste samovolje, onda će se ona u Evropi "različitih brzina" brzo naći ne samo pred vratima, nego negde daleko, u nekom udaljenom ćošku na parkiralištu Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.03.2017. 20:27
Па како га не би изабрали кад је он перфектан ”Yes man” у Бриселској елити. Такав им и треба..!!! Јесте ли чули ѕа ове 4 године да је он нешто ’паметно’ рекао осим што је читао и читао отрцане политичке бриселске фразе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online