Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 08.03.2017.
09:16
Vestionline A

Na samitu u Rimu: Rađanje nove EU

Na samitu Evropske unije koji će biti održan 25. marta u Rimu trebalo da se rodi nova EU sa 27 članica, a cilj će biti da obnovljena integracija u fokusu ima jedinstvo, a ne da to bude Evropa s više brzina, ističu evropski diplomatski izvori, prenosi Hina.

Reuters
Da li će uspeti da se integriše i ostane jedinstvena: Evropska unija

Navodi se da se samit u glavnom gradu Italije održava povodom proslave 60. godišnjice potpisivanja rimskih ugovora kojima je utemeljena današnja EU. Očekuje se da će čelnici 27 zemalja istaknuti u Rimskoj deklaraciji postignuća u dosadašnjim evropskim integracijama i dati obrise buduće EU.

"Ključna poruka iz Rima treba da bude poruka jedinstva, nova beba treba da se zove jedinstvo, a ne Evropa s više brzina“, rekao je diplomatski izvor, dodajući da Evropa sa više brzina treba da bude "upozorenje, a ne cilj“.

Pre rimskog sastanka na vrhu, čelnici zemalja članica EU sastaće se u četvrtak, 9. marta na redovnom dvodnevnom samitu u Briselu. Hrvatska agencija navodi da će čelnici tokom radne večere razgovarati o stanju na zapadnom Balkanu.

"Nekolicina vas je na našem poslednjem sastanku zatražila takvu raspravu usled rastuće zabrinutosti zbog razvoja situacije",  stoji u pozivnom pismu predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska liderima EU.

Navodi se da bi čelnici Unije trebalo da pošalju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi jugoistoka Evrope.

Drugog dana, u petak, biće održan neformalni sastanak 27-orice, bez Velike Britanije, kada će se biti reči o pripremama za samit u Rimu, odnosno o tekstu deklaracije koja treba biti prihvaćena.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prošle nedelje je predstavio Belu knjigu o budućnosti Evrope u kojoj je ponudio pet scenarija budućeg izgleda Unije: zadržati status kvo, EU samo kao jedinstveno tržište, Evropa s više brzina, EU sa manje ovlašćenja, ali efikasnija, kao i EU koja će u više područja raditi zajedno.

- Junker se nije izjasnio koji od pet scenarija preferira, ali mislim da preferira scenario broj 5 - kaže diplomatski izvor.

Navodi se da peti scenario "Zajedno činimo mnogo više" podrazumeva da države članice odlučuju da zajednički čine mnogo više u svim područjima politika, što bi se moglo nazvati nekom vrstom federalnog uređenja, iako se reč federacija izbegava.

Čelnici 28 zemalja članica započeće sutra dvodnevni samit izborom predsednika Evropskog saveta, a očekuje se da će dosadašnji predsednik Tusk dobiti još jedan dvoipogodišnji mandat, za perod od 1. juna 2017. do 30. novembra 2019.

Navodi se da se Tuskov reizbor smatra gotovo sigurnim iako ga ne podržava njegova vlastita zemlja, Poljska.

POVEZANE VESTI

Subota 11.03.2017. 22:03
Evropa je postala "talac" za Nemačku i njene proizvode. Još kada je Nemačka uvezla 1 ,5 miliona NE evropljana i sada još njihovu proizvodnji da plasiraju kao svoju mnogima se smučila "ta" Evropa!
Subota 11.03.2017. 22:04
Šminkanjem stare babe neće postati devojka. Dokle go se Brisel drži nadnacionalne politike, ali naravno, ne na štetu velikih igrača, EU je osuđena na propast. A oni ne žele da od toga odstupe.
Subota 11.03.2017. 22:06
Samo šalju neke besmislene poruke, a svojim postupcima pokazuju nešto sasvim drugo.EU bi morala jadno da kaže Albancima da se vrate sami u okvire rezolucije 1244 i onoga što je posle toga dogovoreno ili će u roku od 30 dana EU preuzeti punu kontrolu nad Kosovom i Metohijom i postaviti svoje ljude na sve čelne pozicije, uz hapšenja.Takođe, moraju da zahtevaju hitno formiranje ZSO, isporučivanje Haradinaja Srbiji, kao i hapšenje svih zločinaca i njihovo izručenje pravdi.Na kraju, da i Srbima konačno priznaju pravo na otcepljenje od matičnih država, kao što su ga priznali Slovencima i Hrvatima, a i Bosancima i, mnoge zemlje EU, Šip-tarima.Ali ništa od toga.Sve je to samo i dalje birokratija koja bi samo da ne radi ništa, a da zgrće pare, a odgovornost za probleme da svaljuje na druge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online