Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.03.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Oslabljeni Fijon, šansa za Lepenovu

Predizborna kampanja za predsedničke izbore u Francuskoj, zakazane za 23. april, do te mere se zakomplikovala da se sada govori i o teoretski mogućem odlaganju izbora.

Reuters
Najuporniji francuski kandidat: Fransoa Fijon

Glasovi sa levice i desnice odlivaju se ka bivšem socijalističkom ministru ekonomije Emanuelu Makronu, sa okruglom desno-levom retorikom i ka kandidatkinji krajnje desnice Marin le Pen, čija obećanja mogu da se sažmu u uspostavljanje neke vrste nacional-kapitalizma. Na levici, kandidati socijalista, Partije levice i manjih partija poput Komunističke - razjedinjeni su.

Desni centar tone

Na desnom centru je pravi haos od kako je otkriveno da je kandidat Republikanaca Fransoa Fijon, inače bivši premijer, u vreme kada je bio poslanik fiktivno zapošljavao svoju suprugu kao poslaničkog asistenta.

Fijon je priznao da je moralno neprihvatljivo zapošljavanje supruge kao sopstvenog asistenta, ali tvrdi da nije prekršio zakon jer je njegova supruga stvarno radila, što francuski zakon dozvoljava. U međuvremenu, Fijon je dobio poziv da se javi sudiji 15. marta, samo dva dana uoči graničnog datuma za podnošenje kandidature i neophodnih potpisa. Poziv sudije znači vrlo verovatno otvaranje istražne faze koja prethodi podizanju optužnice.

Fijon je prvo rekao da bi u slučaju otvaranja ove istražne faze napustio predsedničku kampanju i status kandidata, ali je sada izjavio da nema nameru da se povuče. Pritom, prošle nedelje je optužio sudiju za "kidnapovanje demokratije", da bi zatim ublažio ton.

Pobegoše mu saradnici

Ove kritike nezavisnog stuba vlasti, kakvo je pravosuđe u demokratiji po definiciji, dovele su do toga da ga poslednjih dana napuste na desetine saradnika, uključujući i šefa predizborne kampanje. Napad na sudije i medije predstavlja skandal u skandalu i produbio je jaz među Republikancima.

Juče ujutru ugasila se i poslednja nada onih koji su okrenuli leđa Fijonu, nadajući se da bi Alen Žipe, drugoplasirani na unutarstranačkim izborima Republikanaca, prihvatio da zameni Fijona.
"Potvrđujem jednom zauvek da nisam kandidat", rekao je Žipe.

Miting nije slamka spasa

Iako je u nedelju u Parizu uspeo da okupi oko 40.000 ljudi koji su po kiši došli iz cele Francuske da ga podrže, Fijon još ne može da bude siguran kakav će biti ishod skandala u čijem se središtu našao. Za sada je krajnje neizvesno da li će njegovi protivnici unutar stranke naći novog nezavisnog kandidata, da li će sudija otvoriti istražni postupak i da li će čak i u tim okolnostima on moći da ostane kandidat za predsednika?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online