Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.03.2017.
18:01
V. Mačar - Vesti A

Brak neguju 60 godina

Izuzetno svečano bilo je nedavno u jednom srpskom restoranu u Kičineru. Ljiljana Vasić okupila je najužu rodbinu (doduše nisu svi došli jer ovde u Kanadi teško je uskladiti sve obaveze) i zajedno su proslavili redak jubilej - šest decenija bračnog života njenih roditelja majke Dragine i oca Neđa Krezovića.

V.Mačar
Krezovići u Kanadi proslavili veliki jubilej: Okupila se gotovo cela familija

Bila je to prilika da se članovi porodice Krezović, koja se u Kanadu uselila devededestih godina prošlog veka iz Goražda, podsete na mnoge godine zajednički provedene u gradu na obalama Drine, kada nisu ni sanjali da će zbog ratnih strahota morati napustiti rodnu grudu i vekovno ognjište.

Junaci ove priče Neđo Krezović i njegova supruga Dragina nisu te slavljeničke večeri krili zadovoljstvo što s najužom rodbinom mogu da se vesele a s tako lepim povodom kao što je šest decenija zajedničkog života.

Domaćinsko gnezdo

Bili su izuzetni domaćini, a Neđo kaže da se uvek držao one stare narodne poslovice da "kuća ne stoji na zemlji, nego na ženi". Dragina dodaje da je Neđo često poslom "putovao po svetu", a njena uloga bila je da bude prava domaćica i da na pravi put usmeri svoje četiri kćerke.
Danas, iako daleko od zavičaja, brojna porodica Krezović svila je svoje domaćinsko gnezdo u Kičineru, a samo u retkim prilikama, kao što je upravo ova proslava, imaju vremena i za nostalgične priče iz rane mladosti.

Iako su u poodmaklim godinama, Neđo je rođen 15. marta 1936. godine u selu Pribiljenovići kod Goražda, a Dragina 28. septembra 1937. u selu Potkozara kod Goražda, zdravlje ih još uvek, kako kažu, dobro služi.

- Bilo je to sasvim drugo vreme u odnosu na danas - kaže Neđo. Tada nije bilo klasičnog zabavljanja. Iako sam ja poznavao Draginu kao devojku, gotovo da se i nismo susretali pre nego što smo se uzeli. Bio sam nestašan kao mladić i otac Bogdan, verovatno u dogovoru sa mojom majkom Nikodijom, da bi me "smirio" odlučio je da me oženi. Valjda je znao da se Dragina i ja obostrano begenišemo, i nju je "odredio" za moju buduću suprugu - kaže Neđo.

- Njenoj kući u Zupčićima, otišao sam sa tri rođaka, ona je rekla 'da' i tako smo stupili u bračnu zajednicu. Bilo je to, toga se dobro sećam, 10. februara 1957. godine i od tada je, eto prohujalo punih 60 godina.

Uz osmeh Dragina potvrđuje ovu priču.

- Neđo mi se dopadao i kada je god prolazio pored naše kuće u Zupčicima, gde smo se preselili pošto se moja majka Nevena preudala (otac Gojko Dulović poginuo je kao partizan) prilazila sam prozoru i gledala u njega. Trajalo je to tako sve dok 10. februara 1957. nisu došli Neđovi svatovi i od tada smo, hvala Bogu, zajedno.

Neđo je radio kao moler u goraždanskom "6. martu", a Dragina je bila radnica vojne fabrike Pobjeda u Goraždu.

Brojna familija

Mira, najstarija kćerka Neđa i Dragine Krezović, udata je za Milenka Stojanovića. Imaju kćerku Svetlanu i sinove blizance Nikolu i Nemanju. Svetlana ima dva sina, Ognjena i Konstantina, a Nemanja sina Aleksu.
Druga kćerka Ljiljana udata je za Vukašina Vasića, imaju kćerke Nikolinu i Emiliju i sina Vuka. Treća kćerka Biljana udata je za Dragana Todorovića i imaju kćerke Aleksandru i Danijelu.
Aleksandra ima sina Luku. Najmlađa kćerka Nevena udata je za Gavra Ziroja i imaju sina Miloša i kćerku Milanu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online