Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
11:01
Vestionline A

Podrška Šulcu raste, Merkelova pod sve većim pritiskom

Podrška Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD) je prvi put od 2006. godine, prema najnovijim anketama, veća od podrške konzervativnoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel, što ukazuje na nagli rast popularnosti SPD među nemačkim biračima, objavio je "Politiko".

Reuters
Ljuti protivnici: Martin Šulc i Angela Merkel se bore za mesto nemačkog kancelara

Porast popularnosti SPD usledilo je nakon što je ta stranka imenovala  bivšeg predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca za svog kandidata za nemačkog kancelara, ističe portal "Politiko" u evropskom izdanju.

Prema istraživanju "Emnida", koje je objavio nemački list "Bild am Zontag", SPD bi na izborima osvojio 33 odsto glasova, što je za jedan poen više nego prethodne nedelje, dok bi CDU nemačke kancelarke Angele Merkel i njena bavarska sestrinska partija CSU dobile 32 odsto glasova, što je za poen manje u odnosu na prethodnu nedelju. 

SPD je, prema anketi, osvojio rekordnih 12 poena u prethodne četiri nedelje, od kako je ta stranka imenovala Šulca za svog kandidata za nemačkog kancelara na parlamentarnim izborima, koji su zakazani za 24. septembar, primećuje "Bild am Zontag". 

U istraživanje "Emnida" bilo je uključeno 1.885 glasača, preneo je  Rojters. 

Neočekivano veća naklonjenost SPD-u zatekla je Merkelovu i ostale konzervativce nespremne, tvrde analitičari sedam meseci uoči izbora, na kojima se očekivalo da će Merkel "lagano osvojiti" četvrti mandat. 

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble nedavno je ocenio da se Šulc "ponaša kao američki predsednik Donald Tramp". 

- Ukoliko Šulc poziva svoje pristalice da uzvikuju 'Učinite Evropu ponovo velikom', onda je to skoro doslovce kao Tramp - rekao je Šojble u intervjuu za "Špigel".  

On je ocenio da se Šulc ponaša na populistički način i poručio da bi trebalo da "više razmišlja".

Šojble je upozorio da bi u vreme kada postoji rast populističkih pokreta, političari trebalo da budu oprezni šta govore. 

Porast popularnosti SDP u anketama, ocenjuje Politiko, predstavlja dodatni pritisak na Merkelovu, koja traži četvrti mandat na mestu nemačke kancelarke. 

Nemačka kancelarka se, takođe, našla na mesti oštrih kritika pripadnika CSU, bavarske sestrinske partije CDU, zbog svoje odluke da privremeno otvori nemačke granice za izbeglice 2015. godine. 

"Politiko" ističe da su rezultati "Emnida" u skladu sa odvojenom anketom javnog mnjenja, koju je sprovela televizija ZDF.

Ta anketa je pokazala da bi Šulc na saveznim izborima u septembru, osvojio 49 odsto glasova, ako bi građani direktno birali kancelara, dok bi Merkel dobila 38 odsto glasova. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online