Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.02.2017.
11:48
blic.rs A

Trampov mandat biće drugi najkraći u istoriji SAD, a evo koliko će trajati

Ronald P. Fajnman, profesor američke istorije 20. veka koji je nedavno objavio knjigu o nesrećnim sudbinama američkih lidera, tvrdi da će mandat Donalda Trampa na mestu 45. predsednika SAD biti drugi najkraći mandat u istoriji Amerike.

Reuters
Trampu će mandat trajati kratko

Prema Fajnmanovim rečima, Trampa će se u Beloj kući zadržati između 31 i 199 dana, odnosno "između 31 dan koliko je na mestu predsednika proveo Vilijam Henri Harison 1841. godine pre nego što je umro od upale pluća i 199 dana koliko je predsednik bio Džejms  A. Garfild pre nego što je na njega izvršen atentat 1881. godine.

Čak iako njegova mandat potraje duže, profesor Fajnman predviđa da je on malo verovatno da potraje 16 meseci i pet dana koliko je trajao mandat 12. predsednika Zakarija Tejlora, koji je umro od digestivnog oboljenja 1850. godine.

Za razliku od navedenih primera, predsednik čiji je mandate skratila smrt, Fajnman veruje da će Tramp biti smenjen ili prisiljen da podnese ostavku u roku od nekoliko nedelja.

Profesor zato smatra da je "Pens predsedništvo" neizbežno, što se odnosi na Majka Pensa, koji bi preuzeo funkciju predsednika ako Donald Tramp napusti vođenje zemlje.

Njegovo predviđanje dolazi nakon što je Bela kuća priznala pre nekoliko dana da Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin nije rekao istinu o razgovoru sa ruskim diplomatom.

Profesor Fajnman, koji predaje na Univerzitetu Atlantik na Floridi, kaže da je biznismen koji je postao političar, generalno nedorastao toj funkciji.

- Mnogi spoljnopolitički stručnjaci tresu glavom zbog Trampovog nedoličnog ponašanja i jezika svaki put kada govori u javnosti ili objavi komentar na Tviteru, ali i njegove nestabilnosti i bezobzirnosti - kaže Fajnman, navodeći kao primer Trampovu odluku da, nakon što je Severna Koreja lansirala raketu, održi bezbednosni sastanak javno, što je prema Fajnmanovim rečima, znak njegovog neuspeha da se ponaša odgovorno.

Ipak, u američkoj istoriji nikada nijedan predsednik nije smenjen, iako je to pokušano u vreme Bila Klintona, ali je oslobođen od strane Senata. Ričard Nikson je podneo ostavku pre nego što je mogao da bude smenjen zbog ozbiljne zloupotrebe otkrivene u Votergejt skandalu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online