Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.02.2017.
05:00
Vestionline, Sputniknews.com A

Talas ostavki ruskih gubernatora: Dolaze mladi i sposobni

U poslednjih desetak dana u Rusiji je pet gubernatora podnelo ostavke. Četvorica su svoju ostavku objavili na gotovo isti način - sazvali su konferenciju za novinare i jednostavno saopštili svoju odluku. Oni su rekli da su odluku doneli sami, a da će gde god budu radili i dalje pomagati svom regionu.

pixabay.com
Smena generacija je prirodni proces smatraju gubernatori 

Mediji su primetili da su ostavke podnete po "novom scenariju“ - gubernatori su sami obavestili javnost, dok se ranije ukaz predsednika jednostavno objavljivao na sajtu Kremlja.

Ostavke su podneli čelnici Permskog kraja, Burjatije, Novgorodske oblasti, Rjazanske oblasti i Karelije. Na njihova mesta već su postavljeni drugi ljudi, mlade snage.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rotaciju gubernatora nazvao "prirodnim procesom“. Na susretu sa "odlazećom petorkom“ Putin je pozitivno ocenio njihov rad i izrazio nadu da će bivši gubernatori svojim iskustvom i znanjem pomoći svojim naslednicima, regionima i celoj zemlji.

- Znam da ste se maksimalno potrudili da u teškoj ekonomskoj situaciji, posebno u poslednje dve godine, dostojno prođete kroz te teškoće i stvorite uslove za vaše naslednike i rad u razvoju regiona - rekao je Putin i zahvalio se bivšim gubernatorima za sve što su učinili za svoje regione.

Šta stoji iza ovog talasa ostavki, jedno je od glavnih pitanja koje se ovih dana postavlja u ruskoj javnosti.

Politikolozi objašnjavaju da se prosto radi "o smeni generacija i novoj kadrovskoj politici".

Jedni odlaze jer im ističe mandat, drugima je vreme za penziju, ali ima i onih koji su dobili niske ocene za svoj rad. U nekim regionima, iako bogatim resursima, gubernatori nisu uspeli da drastično pokrenu ekonomiju, u drugim oblastima je bilo korupcije ili otvorenih i javnih konflikata, a vlasti nisu mogle da kontrolišu regionalnu elitu ili da reše neke goruće socijalne probleme.

U Rusiji postoji 85 regiona, a Kremlj ne uspeva uvek da se bavi svim njihovim problemima, jer ima prioritete koje mora da rešava. Zbog toga analitičari smatraju da je dobro što je došlo do rotacije i što će u fotelje gubernatora koji rade po starim, pa i zastarelim metodama, sesti mladi, perspektivni ljudi, spremni da efikasno rade, da menjaju stvari iz korena, da pokrenu ekonomiju, konsoliduju elitu i uhvate se u koštac sa svim problemima.

Ruski mediji su primetili da pozicije gubernatora sada sve češće zauzimaju mladi kadrovi, starosti od 30 do 40 godina, koji imaju troje ili četvoro dece, i to je kažu pohvalno, jer će se oni više baviti socijalnim problemima građana, rešavaće pitanja koja se tiču obdaništa, škola, zdravstva…

Stručnjaci smatraju da "vreme lokalnih moćnika prolazi“, a da su regionima potrebni novi kadrovi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online