Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.02.2017.
08:58
Vestionline A

Amerikanci tvrde: Pravimo najbolji borbeni avion na svetu

Američka avijacija razvila je koncept novog lakog borbenog aviona koji nosi nadimak "Mačeta". Najveća razlika u odnosu na prethodnike i konkurenciju je u materijalu od kog se pravi, kao i u tome što će imati propeler.

commons.wikimedia.org/Master Sgt. William Greer
Legendarni A-10 bi trebalo da dobije naslednika

Amerikanci ambiciozno tvrde da će "Mačeta" biti najbolji laki borbeni avion na svetu.

Novi avion trebalo bi da zameni čuveni "A-10" , takozvane" ili "leteće mašinke" ili "bradavičaste svinje" (hog), avion koji se proslavio posle akcije "Pustinjska oluja". Međutim, nakon toga A-10 postaje ranjiv zahvaljujući sve boljim PVO sistemima koji su razvili protivnici, i istovremeno izuzetno skup i neisplativ za operacije (jedan sat letenja koštao je Pentagon 10.000 dolara).

To je i jedan od najvećih razloga što je razvijena "Mačeta", novi, bolji naslednik čiji je koncept nastao u Minesoti. Oklop aviona sastojaće se od novog materijala, tzv. metalne pene. Ona omogućava da avion bude lakši i jači, i ujedno da lakše zaustavlja metke.

Ono što će novi avion razlikovati od konkurencije jeste to što će imati veliki propeler. Biće dizajniran kao avion sa jednim motorom i jednim sedištem, a krasiće ga isto oružje kao i prethodnika - GAU-8 top, prenosi "Dejli mejl".

Proizvodnja "Mačete" nije počela, ceo projekat je i dalje u fazi razvoja, ali prema tvrdnjama zvaničnika Američkih vazdušnih snaga (US Air Force) do realizacije će doći veoma brzo.

- Mačeta je ogroman projekat. Jedva čekamo da počnemo sa realizacijom - izjavio je Kris Beskar, direktor kompanije "Stavati" koja je dizajnirala avion.

"Metalna pena - materijal budućnosti"

Profesorka mehanike i avioinženjerstva sa Univerziteta Severne Karoline Afsaneh Rabiei imala je za cilj proizvodnju materijala koji je lagan poput aluminijuma, a jači od čelika. Posle dužeg istraživanja to joj je i pošlo za rukom.

Razvila je materijal, koji je zbog svog izgleda podseća na sunđer ili penu, dobio naziv "metalna pena".

Fascinantan detalj je i da ova pena absorbuje sedam do devet puta više energije od sličnih materijala, koji su uz to nekoliko puta teži od nje.

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2017. 11:25
el ko onaj nevidljivi iznad budjanovca sto ga zastarela Srpska pvo obori,puce kvacilo buahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online