Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.02.2017.
18:18
Vestionline, Tanjug A

Amerika u pripravnosti: Ruski "špijunski" brod se približio podmorničkoj bazi

Ruski špijunski brod, koji je u utorak uočen na 100 km od američke obale, lociran je na manje od 48 km od američke podmorničke vojne baze Groton u Konektikatu.

commons.wikimedia.org/Brian Burnell
Ameri se teše: Rusi nisu još u teritorijalnim vodama SAD

Do ulaska u teritorijalne vode nije došlo, a neki američki političari nazvali su ovaj manevar još jednim agresivnim potezom ruskog predsednika Vladimira Putina u nizu, piše "Los Anđeles tajms".

- U ovom trenutku nije došlo do kršenja pravila o plovidbi međunarodnim vodama. Osim ako se to dogodi, nećete videti agresivnu reakciju, ali ovo je nešto zbog čega smo u visokoj pripravnosti - izjavio je američki kongresmen Džo Kortni. 

On je dodao i da Rusi to očigledno rade sa agresivnom namerom i da je to deo onoga što se sad odvija, ne samo kod istočne obale SAD nego i na prekomorskim područjima, aludirajući na preletanje američkog razarača u Crnom moru i postavljanje ruske krstareće rakete. 

Obalska straža saopštila je da prati kurs ruskog broda Viktor Leonov, ali nije otkrila njegovu tačnu lokaciju. 

"Američka obalna straža svesna je da brod pod ruskom zastavom putuje međunarodnim vodama pored istočne obale SAD, kao što smo svesni svih plovila koja se približe SAD. Brod nije ušao u teritorijalne vode SAD, koje sežu 12 milja (19 km) od obale", navodi se u saopštenju. 

Obalska straža navodi da se poštuje sloboda navigacije svih nacija izvan teritorijalnih voda obalske države, dosledno sa međunarodnim pravom. 

"Obalska straža nastavlja koordinaciju s partnerskim saveznim službama u nadzoru pomorskih kontakata koji operišu u blizini američke obale", navodi se u saopštenju obalske straže. 

Dvojica penzionisanih komandira podmornica sa kojima je razgovarao Los Anđeles tajms, objasnili su da ruski špijunski brodovi rutinski patroliraju u blizini američkih pomorskih baza i prate američke i savezničke pomorske vežbe, međutim, iako mogu pratiti elektroničku komunikaciju, ruski špijunski brodovi nemaju tehnologiju kojom bi dekodirali američko šifrovanje. 

Američki kongresmen Džim Himes takođe je negirao da postoji razlog za zabrinutost: "Stanovnici Konetikata treba da znaju da dolazak ruskog špijunskog broda Viktor Leonov na 50 km od naše obale ne predstavlja jasnu pretnju našoj sigurnosti." 

Ipak, Himes smatra da je razvoj situacije uznemirujući, s obzirom na navodne veze administracije predsednika Donalda Trampa s Rusijom, prenosi portal "Indeks.hr".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2017. 18:27
su spremili ussra-nci pelene i psihijatre hahahahaha
Ponedeljak 20.02.2017. 21:04
Шта је било амери.....? Прпа, а.....?! Чачкате читав свијет...па кад вам руски медвјед забрунда на прагу....пуните гаће !!! Смрадови једни.......
Ponedeljak 20.02.2017. 21:04
Шта је било амери.....? Прпа, а.....?! Чачкате читав свијет...па кад вам руски медвјед забрунда на прагу....пуните гаће !!! Смрадови једни.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online