Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 10.02.2017.
16:51
aljazeera.net, Vestionline A

Rusija između dve vatre

Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja odnosa između Irana i SAD-a i Trampovih kritika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Rusija nastoji da smiri tenzije između SAD-a i Irana održavanjem stalnih kontakata sa ovim dvema stranama, prenose agencije.

Reuters
Predsednici Rusije i Irana Vladimir Putin i Hasan Ruhani

Međutim, ovakve ruske aktivnosti i konstantna upozorenja na posledice eskalacije nisu sprečile Vašington da uvede nove sankcije Teheranu. To je ponovo vratilo iransko nuklearno pitanje u centar pažnje pa već počinje da se govori o mogućnosti da Iran ne ispoštuje nuklearni sporazum zaključen 2015. godine posle maratonskih pregovora između šest velikih sila (SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke).

Od nove američke administracije zavisi kako će se stvari razvijati u narednom periodu, dok je administracija ruskog predsednika Vladimira Putina spremna da na sebe preuzme ulogu posrednika između Teherana i Vašingtona.

Međutim, mogućnosti Moskve, prema mišljenju analitičara, ostaju ograničene zato što je Tramp uvek bio neprijateljski usmeren prema Iranu i na to gleda kao na primarno pitanje.

Strahovi Moskve dodatno rastu pri samoj pomisli na potencijalno opstruisanje saradnje triju država - Rusije, Turske i Irana - u cilju rešavanja sirijske krize, na šta se Moskva uveliko oslanja.

Vašingtonu više odgovara da se Moskva udalji od Teherana i promeni svoju politiku prema ovoj strani. Ali, ruski eksperti isključuju tu mogućnost i smatraju da će Moskva nastaviti diplomatsku saradnju s obe strane vodeći se svojim interesima, bez obzira na bilateralne odnose.

Oni smatraju da Rusija u ovom slučaju neće zameniti jednog partnera drugim samo zato što je došlo do promene američke administracije, a to će je dovesti u poziciju između dve vatre. Takođe, ističu da će Moskva, ako doživi neuspeh u približavanju stavova između Amerike i Irana, zauzeti umeren i neutralan stav i posegnuti za kompromisnim rešenjima.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2017. 17:20
sad_evropa попуушиш КУРААЦ свим Православцима фашиистичку ти крв јеебем.Живела братска Русија и Путин !!
Subota 18.02.2017. 18:59
Rusija nemoze ni nesme da se ofrekne Ukrajine,isto kao sto Juzni i istocni deo Ukrajine nezeli niti hoce da se odrektne Rusije cak i po cenu da "izgube" milijarde dolara obecinih od MMF.SADi EU.A poznata je cena njhove "izdasnosti".Prosla su vremena kad je Zapad mogao da trosili milijarde dolara u utakmici izmedju dva blokau vreme "hladnog rata".Zapad nema dovolno para da "kupi" Ukrajinu.Drugo,ukoliko "danasnji pobednici"u Kijevu potuno promene politiku ukorist NATOi SAD.postoji opasnost ode rascepa to bila njihova "pirova pobeda"; bogastva su u juznom i istocnom delu Ukrajine.
Subota 18.02.2017. 19:00
Rusija se otarasila Ukrajine i Belo Rusije kao dve rupe bez dna u ekonomskom smislu. Zahvaljujuci Evropskim pretencijama moci ce da naplacuju trzisnu cenu za naftu i plin i od jedne i druge bivse republike,. Ko je zaboravio slicnu pricu i priliku u bivsoj Jugi sa Bosnom, Makedonijom., Crnom Gorom i Kosovom kao ''rupe bez dna''. u istom smislu? Srpski gimnazijalci dobijaju svetske nagrade za matematiku a njihov narod ne zna osnove artitmetike. Prevedeno: ne zna da racuna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online