Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Iran odbacuje dolar

Vlada Irana najavila je da od 21. marta više neće koristiti američki dolar kao sredstvo plaćanja. To je rekao guverner centralne banke te zemlje Valiolah Seif.

Reuters
Odlučan: Predsednik Irana Hasan Rohani

- Od tog datuma dolar više neće biti korišćen ni u finansijskim i deviznim izveštajima - rekao je Seif. "Iran ima problema sa dolarom još od jednostranog uvođenja sankcija, a taj trend se nastavlja. Sa drugim valutama nemamo nikakvih ograničenja", rekao je iranski funkcioner listu "Fajnenšel tribjun".

Seif je najavio i lagerovanje zlatnih rezervi u evropskim bankama.

Evro je bolji

Prema pisanju "Forbsa", posledica sankcija je da su ekonomski odnosi Irana i SAD na vrlo niskom nivou. Najvažniji partner islamske države su UAE, sa kojima Iran napravi 24 odsto ukupnog državnog ekonomskog prometa. Kina je sa 22 odsto druga na listi, a slede Turska, Indija i EU, sa kojima Iran pravi po šest odsto prometa.

"Forbs" pretpostavlja da će dolar biti zamenjen evrom. Ova promena bi mogla da objasni i aktuelne napade iz Amerike na evro: geopolitički gledano, svako partnerstvo Evrope sa Rusijom, Turskom ili Iranom je za SAD nepoželjno, jer bi moglo da dovede do formiranja novih blokova moći.

Gube 145 milijardi dolara

Jasno je da je reakcija iranske strane odgovor na nove sankcije američkih vlasti koje je nedavno uvela Trampova administracija. Iran je spreman da rizikuje probleme u poslovanju, jer je globalna svetska trgovina naftom bazirana na (petro)dolaru, ali i pored toga je moguće da će ta zemlja ubuduće crno zlato prodavati u evrima, jer je poslednjih godina ionako povećala procenat prodaje nafte u evropskoj valuti.

Trampova kritika doskora je bila samo verbalna, pa je tako na Tviteru napisao da "Teheran treba da bude srećan zbog dila sa SAD" i naglasio da je ekonomija Irana pred kolapsom, a da će popuštanje sankcija imati za tu zemlju pozitivan efekat od 145 milijardi dolara.

Kazna za neposlušne

Iran je više puta poricao da izvođenjem raketnih testova nastavlja rad na svom nuklearnom programu. Kao kontrauslugu, Iran je dobio ukidanje sankcija korak po korak. Ovaj razvoj događaja je u EU i Rusiji probudio nadu za dobijanje velikih i unosnih poslova. Sadašnja najava napuštanja petro-dolara, međutim, može da ima dalekosežne posledice: do sada nijedna zemlja još nije uspela da napusti zonu petro-dolara. One koje su to pokušale, poput Libije i Sirije, brzo su se našle na udaru "demokratskih promena" i građanskog rata.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.02.2017. 13:53
amerikanci nisu u stanju da pokore Iran bez nuklearnih napada do kojih svakako nece doci. Ono sto se priblizava je veliki svetski rat u kojem ce poginuti vise ljudi nego ikad. zapadne satanisticke organizacije shvataju da gube moc i misle da ce tu tendenciju promeniti ratom.Njihovu propas niko i nista vise ne moze sprecitim jer se svest naroda u svetu menja. ameriku ceka veliki gradjanski rat,EU ceka razaranje od strane Rusa koji preuzimaju primat.Kina ce u Aziji da napravi red i potpuno potlaci J.Koreju,Japan i sve zemlje koje je SAD podrzavao. Srbija postaje vojna i ekonomska Balkanska sila,a albanija i hrvatska nestaju. Eto sta ce se desavati u narednih 10 tak godina. Odakle znam?Javilo mi se :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online